O-STA

Izzivi in priložnosti po pandemiji

TRETJEŠOLCI NA GIMNAZIJI SPOZNAVALI PODJETNIŠTVO

Spirit, Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, vsako leto dodeljuje šolam finančne spodbude, namenjene izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi. Z javnim pozivom želi SPIRIT Slovenija finančno podpreti izvajanje teh aktivnosti za vsaj 3000 mladih. Veseli smo, da smo bili te spodbude letos deležni tudi na Gimnaziji Velenje in smo z dvema razredoma tretješolcev izvedli vikend aktivnosti za spodbujanje razvoja lastne ideje dijakov oziroma začetnemu razvoju poslovnih idej.

Izbrali smo temo IZZIVI IN PRILOŽNOSTI PO PANDEMIJI, dejavnosti pa so zajemale kreiranje poslovne ideje in njeno realizacijo, usvajanje poslovnih in podjetniških znanj, seznanjanje s primeri dobrih praks iz domače okolice ter usmerjanje in pomoč pri razvijanju poslovne ideje in njena predstavitev.

Projekt je potekal 15., 16. in 22. oktobra z dijaki 3. B in 3. C-razreda. K sodelovanju so bili povabljeni številni zunanji sodelavci. Prvi dan smo začeli z zabavnim spoznavanjem ekonomije oziroma delavnico, imenovano Odštekonomija, ki jo je vodil doc. dr. Gregor Jagodič, MFDPŠ. Sledila je predstavitev oglaševanja na spletnih in socialnih omrežjih v obliki pogovora z izkušenima in uspešnima vplivnicama Taro Drev in Lano Špital. Drugi dan projekta v soboto smo začeli s predavanjem domačega poslovneža Igorja Razbornika (Smart Idea) na temo Poslovni model 21. stoletja oziroma kaj moramo vedeti, da nas nova epidemija ne bo presenetila. Domačin in svetovno prepoznaven podjetnik je za dijake pripravil tudi delavnico z naslovom Življenjski slog, ki si ga želim, popoln načrt za moje malo podjetje. Dijaki so nato sodelovali še v menedžerskih igrah (prepoznavanje in razvijanje upravljavsko voditeljskih veščin), ki jih je pripravil viš. pred. dr. Marko Zebec, MFDPŠ.

Sledila je tedenska pavza oziroma vmesno samostojno delo dijakov s pripravo poslovne ideje po skupinah. V petek, 22. 10., smo začeli z delavnico Thinking out of the box v izvedbi Jana Skoka in Islama Mušića iz SAŠA Inkubatorja. Dijaki so prisluhnili nasvetom, kako se pripravi dober peach, nato pa so ekipe predstavile vsaka svojo poslovno idejo in žirija je nato izbrala najboljše med njimi. Bili smo začudeni in navdušeni nad množico zanimivih, inovativnih in predvsem uporabnih izdelkov, prav tako pa nad njihovo izvirno predstavitvijo.

In kako so dijaki sprejeli ta projekt?

Prav vsi so si bili enotni, da bodo slišane vsebine koristne in uporabne za kasnejše življenje oziroma da si podobnih dejavnosti želijo še več. Najbolj jih je navdušil predavatelj Igor Razbornik tako s svojo življenjsko zgodbo kakor z uporabnimi nasveti.

Še nekaj vtisov ... "Snemi masko, maska te ovira! Če ne daš, ne moreš dobiti. Na videz čisto preproste povedi, vendar se v njih skriva globok globok pomen. Zapomnil si jih bom!" "Ne smem imeti strahu pred izražanjem svojega mnenja, lahko začnemo tudi iz nič in najbolje delamo to, nad čimer smo sami navdušeni." "Varna pot ni vedno najboljša. To življenjsko vodilo si bom zelo zapomnila." "Navdušila me je uporaba socialnih omrežij kot pridobitniška dejavnost. Lepo je bilo, da nas niso silili v točno usmerjeno razmišljanje, ampak so nam samo pokazali, v katero smer moramo razmišljati."

Ravnateljica gimnazije Gabrijela Fidler, vodja projekta Petra Mastnak in vsi sodelujoči profesorji v projektu z zadovoljstvom ugotavljamo, da je bil čas, namenjen temu projektu, zelo dobro izkoriščen čas v upanju, da bo to za vse krasna življenjska popotnica.

Jožica Plešnik

Gimnazija

Šolski center Velenje