O-STA

Zgodbi o resnici in žalosti

Dve novi slikanici za otroke iz serije Luka bere izpod peresa dijakov Gimnazije Celje - Center Ane Košir in Jona Kanjirja ter ilustracijami nekdanje dijakinje Maše Črešnik

Lanskega decembra sta Gimnazija Celje - Center (GCC) in Društvo GCC, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake šole, izdala slikanico Tudi Luka nosi masko, avtorski prvenec dijaka programa predšolske vzgoje Jona Kanjirja z ilustracijami maturantke umetniške gimnazije likovne smeri Maše Črešnik. Izdaja je pomenila začetek projekta Luka bere (https://luka-bere.si/), ki ga Jon Kanjir, danes četrtošolec na GCC, razvija v okviru podjetniškega krožka GCC Start Up in je v novembru dobil svoje nadaljevanje z izdajo dveh novih slikanic Luka govori resnico in Luka premaga žalost ter ustvarjalni komplet, ki vsebuje 20 različnih pobarvank in set barvic v priročni embalaži s šilčkom ter spletnimi vsebinami. Ustvarjalni ekipi Jona in Maše se je letos pridružila še četrtošolka Ana Košir, ki je napisala zgodbo o resnici, Jon pa o žalosti, dveh pomembnih temah, ki jih oba avtorja in ilustratorka Maša Črešnik, danes študentka 1. letnika ALUO nagovarjajo skozi otrokom razumljivo zgodbo in privlačne vizualne podobe.

Projekt nadobudnega najstnika z velikim srcem želi nagovarjati najmlajše in jim pomagati pri razumevanju kompleksnih življenjskih tem in aktualnega dogajanja. Lansko slikanico, s katero je otrokom na razumljiv način približal epidemijo in spremenjeni način naših življenj, letos dopolnjujeta še dve, ki nagovarjata temo iskrenosti in resnice ter žalosti in žalovanja ob smrti. Jon Kanjir pravi, da je njegovo poslanstvo, da s tovrstnimi slikanicami in vsebinami otrokom pomaga, zato v prihodnosti načrtuje še več tovrstnih izdaj, z njimi pa želi povezati tudi ustvarjalce in različnih generacij. Ani, Maši in Jonu sta pri delu tudi letos pomagali prof. Tanja Štante Benčina, ki je poskrbela za jezikovni pregled in prof. Ana Pečnik, ki je poskrbela za oblikovanje in pripravo na tisk.

PRILOGA: Fotografija Ane Košir in Jona Kanjirja s slikanicama (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Jon Kanjir, avtor, 040 972 005, kanjir.jon@gmail.com

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si