Velenje, 19. 11. 2021
Na mizah spet tradicionalni slovenski zajtrk
ZAJTRK S SADJEM ̶ SUPER
19. 11. 2021, tretji petek v novembru, smo v Sloveniji obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči tradicionalni slovenski zajtrk. Veliko slovenskih domačih in tradicionalnih jedi bi morda že pozabili, če ne bi nanje opozarjali tudi na dan slovenske hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk ima enajstletno tradicijo, njegov namen pa je od samega začetka podpreti čebelarje, domače pridelovalce hrane, spodbuditi zavedanje in pomen domače samooskrbe ter seznaniti mlade s postopki predelave hrane.
Na Šoli za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje želimo spodbuditi čim več dijakov, staršev, zaposlenih, da si tudi doma ali v službi pripravijo zajtrk iz lokalno pridelanih slovenskih živil. Dijaki 2. letnika Gastronomske in hotelske storitve so z mentorico Marijano Novak na ta dan pripravili in postregli zajtrk, v katerega so vključili mlečne izdelke, žitarice, sadje in zelenjavo. Zavedati se je potrebno, kako izjemna vrednota je naše zdravje in kako veliko lahko sami storimo za zdrav življenjski slog.
Želimo si, da tradicionalni slovenski zajtrk ne traja le en dan, temveč postane pri čim več ljudeh zdrava navada za dober in uspešen začetek dneva.
Marijana Novak
Šola za storitvene dejavnosti
Šolski center Velenje