O-STA

Surovo in kuhano na meniju Orkesta Slovenske filharmonije

SOS 3
italijanski skladatelj Luciano Berio
skladateljica Nina Šenk
italijanski dirigent Marco Angius
violinistka Anna Tifu

Lahko bi rekli, da bo tretji večer abonmaja Sodobnih orkestrskih skladb v znamenju novosti. V uvodu bo svojo krstno izvedbo doživelo delo Spreminjanje, katerega avtorica Nina Šenk sodi danes med najprodornejše skladateljice, kar dokazujejo številne izvedbe v največjih svetovnih glasbenih središčih. Novo skladateljičino delo je nastalo v znamenju krize zaradi covida-19 in govori o novem času s perspektive leta in pol po izbruhu epidemije. Spremembe so vidne, a niso več tako drastične, počasi so "spremenile naša življenja, subtilno vplivale na vsakega posameznika, še vedno je prisotna negotovost, morda strah - neka temna senca, s katero poskušamo živeti dalje".

Nadalje bo v Ljubljani prvič izvedena skladba Il Vitalino raddoppiato nemškega skladatelja Hansa Wernerja Henzeja. Več kot polurna izjemno bravurozna skladba, s katere temo se skladatelj sprehaja skozi glasbeno zgodovino, je ena najvirtuoznejših skladb za violino in orkester, ki je zelo redko na koncertnih sporedih. Z Orkestrom Slovenske filharmonije jo bo izvedla odlična italijanska violinistka Anna Tifu.

V drugem delu večera bo na odru Gallusove dvorane izvedena razvpita Sinfonia, ki jo je italijanski skladatelj Luciano Berio napisal po naročilu Newyorške filharmonije ob njeni 125-letnici. Skladatelj sam je opozoril, da naslova ne gre razumeti v njegovi navezavi na tradicionalno zvrst, temveč v prvotnem pomenu, to je kot "sozvenenje" (sinfonia kot sestavljenka iz grških korenov syn, "skupaj", in phōnē, "zveneti") osmih solističnih glasov in inštrumentov ali v širšem pomenu kot "sozvenenje" različnih situacij, pomenov, stvari.

Za konec vam tako kot tokratni gost Slovenske filharmonije, italijanski dirigent Marco Angius, želimo prijetno poslušanje.

SOS 3 │ Surovo in kuhano

sreda, 24. november 2021 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije Marco Angius dirigent Anna Tifu violina Joanna Goldsmith-Eteson, Renata Vereš Klančič sopran Marta Marolt, Darja Vevoda alt Gašper Banovec, Fernando Mejías tenor Gregor Klančič, Tomaž Štular bas

Spored: Šenk ǀ Henze ǀ Berio