O-STA

Soseska Zlati grič bo trajnostno zasnovana

Velenje, 10. december 2021 - Projektanti zmagovalne rešitve za ureditev območja Zlati grič, tj. podjetje DANS arhitekti iz Ljubljane, so predstavili projekt kot trajnostno naravnan, izpostavili so tudi skrb za invalide, pešce in kolesarje. V svojem predlogu predvidevajo veliko površin za druženje stanovalcev, sosesko povezujejo tako z mestom kot gozdom, različni tipi objektov pa bodo poskrbeli za mešanje socialnih in demografskih skupin. Nagrajena rešitev predvideva pretežno individualno stanovanjsko pozidavo, en večstanovanjski objekt in vrtec. Projekt predstavlja osnovo za izdelavo Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki ga bomo, s predpisanimi postopki usklajevanja z vsemi deležniki in sodelovanjem javnosti, pričeli pripravljati v naslednjem letu.

Prisotne je nagovoril tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki je povedal, da smo pričakovali več idejnih rešitev. Izpostavil je, da si na območju Zlatega griča želimo, da bo nova soseska zgrajena po principih trajnostne gradnje, kjer se bodo zasledovala načela skrbnega ravnanja z okoljem in ohranjanja naravnih virov, gradnja pa bo ekonomična. Znotraj soseske bi nagovarjali trajnostne oblike mobilnosti, rabo energije iz obnovljivih virov energije ter povezovanje prebivalcev v energetsko skupnost, ki bo vodila k zmanjšanju izpustov CO₂. V sklopu prestrukturiranja SAŠA regije za ureditev območja pričakujemo financiranje iz Sklada za pravičen prehod.

Konec leta 2020 smo pričeli s pripravo javnega natečaja, s katerim smo želeli pridobiti čim več kakovostnih rešitev oblikovanja naselja na največji prosti površini v neposredni bližini mesta. V sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) smo junija 2021 objavili anonimni natečaj za programsko, urbanistično, arhitekturno in krajinsko ureditev zemljišča nekdanjega sadovnjaka ob vstopu v Velenje, velikega 60.000 m², ki smo ga poimenovali Zlati grič.

V natečaju smo opredelili izhodišča, na katerih temeljijo predlagane natečajne rešitve, in sicer, da naj območje ne izključuje naselitve nobene demografske ali socialne skupine; objekti in ureditve naj upoštevajo dostopnost za funkcionalno ovirane osebe; predlagana prostorska zasnova naj upošteva pravila trajnostnega oblikovanja stanovanjskih naselij; poudarjena naj bo raba trajnostnih mobilnih rešitev s povezavami z okoliškimi prostori/predeli; upoštevane naj bodo naravne danosti; krajinska zasnova naj bo smiselno zasnovana, multifunkcionalna, namenjena druženju in preživljanju prostega časa in naj omogoča racionalno izvedbo gospodarske javne infrastrukture.

Predsednica ocenjevalne komisije javnega enostopenjskega natečaja za programsko, urbanistično, arhitekturno in krajinsko ureditev podrobne enote urejanja prostora - Zlati grič izredna profesorica dr. Ilka Čerpes iz ZAPS, ki je predstavila prispela predloga ureditve območja, je povedala, da komisija prve nagrade zaradi izbora med zgolj dvema rešitvama ni podelila. Na zmagovalno rešitev je podala nekaj pripomb in priporočil ter ji dodelila drugo nagrado. Nagrajena rešitev predvideva pretežno individualno stanovanjsko pozidavo različnih tipov objektov, en večstanovanjski objekt in vrtec. Prometna mreža je enostavna in čitljiva, objekti so postavljeni v zeleni park s prehodnimi potmi in povezavo z mestom. Drugemu elaboratu, ki kot pozidavo območja predvideva "Sodobno kreativno obrtno mesto tvorno četrt", je komisija podelila priznanje.

Projektanti zmagovalne rešitve podjetje DANS arhitekti iz Ljubljane so svoj pristop že v natečajni rešitvi opisali kot trajnostno naravnan, izpostavili so skrb za invalide, pešce in kolesarje. Veliko površin predvidevajo za druženje stanovalcev, sosesko povezujejo tako z mestom na zahodni kot z gozdom na vzhodni strani. S predlogom so poskrbeli za nemotene poglede iz večine stanovanjskih enot na gozdove Kožlja in Velenjski grad. Različni tipi stanovanj poskrbijo za mešanje socialnih in demografskih skupin.

Konkretne rešitve ureditve območja Zlati grič bodo natančneje opredeljene v OPPN.

Natečajne rešitve so do 31. decembra 2021 razstavljene v 1. nadstropju Mestne občine Velenje. Vse natečajne materiale si lahko ogledate tudi na spletni strani www.velenje.si.

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje