O-STA

Za Dan ustavnosti baletna pravljica Hrestač - Božična zgodba z gostoma Natascho Mair in Patrikom Holečkom

Razprodani Hrestači so prava praznična poslastica za oči in ušesa. Avtorica fotografije je Darja Štravs Tisu

23. decembra, ko obeležujemo Dan ustavnosti, bodo na odru SNG Opera in balet Ljubljana uprizorili praznično klasiko, balet Hrestač - Božična zgodba koreografa Yourija Vámosa na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. Za predstavo, ki jo posvečajo tudi predsedovanju Slovenije Svetu EU, je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik Vlade RS Janez Janša.

Hrestač - Božična zgodba je baletna predstava, ki vsako leto pritegne zvedave otroke in njihove starše, ki si v tem prazničnem času želijo videti "lesketajoče zasneženo, očarljivo, veselo in pričakovanja zbujajočo pravljico". Eno najlepših baletnih zgodb, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je madžarski koreograf in režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa.

"Decembra si pri nas brez Hrestača ne moremo zamišljati, saj je to tista praznična klasika, ki našo dvorano napolni že jeseni in nanjo nikoli ne pozabijo tako otroci kot njihovi starši," ob pogledu na razprodane Hrestače konec decembra in v začetku januarja pove direktor gledališča Staš Ravter.

Tako bo četrtkov Hrestač na ljubljanskem odru že 158. po vrsti, odkar so ga leta 2002 premierno uprizorili. Na predstavi 22. in 23. decembra bosta na povabilo umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle nastopila gostujoča solista Natascha Mair, prva solistka Dunajskega državnega baleta, in Patrik Holeček, prvi solist Češkega državnega baleta.

V predstavi poleg baletnih solistov, baletnega zbora, ženskega opernega zbora in orkestra nastopajo tudi učenci ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet. Scena in kostumi v adaptaciji Gledališkega ateljeja so iz Spodnjesaškega državnega gledališča Hannover GmbH.