O-STA

7. Filharmonični festival baročne glasbe

Bojan Čičić dirigent, violinist ter umetniški vodja festivala
Slovenska filharmonija prireja 7. Filharmonični festival baročne glasbe

7. Filharmonični festival baročne glasbe obsega štiri koncerte, ki se bodo zvrstili med 14. in 28. januarjem 2022. Na prvih treh bo Orkester Slovenske filharmonije vodil hrvaški violinist Bojan Čičić, ki na zgodovinskih glasbilih izvaja repertoar od poznega 16. stoletja do violinskih koncertov Mendelssohna in Beethovna, znan pa je tudi kot koncertni mojster ansambla Academy of Ancient Music. Prvi večer z naslovom Le Concert Spirituel sestavljajo skladbe francoskih mojstrov Jeana-Philippa Rameauja, Jean-Marie Leclaira, Chevaliera de Saint-Georgesa in Françoisa-Josepha Gosseca. Drugi koncert z bolj mednarodnim sporedom je dobil naslov Les Nations.

Poleg istoimenske suite Georga Philippa Telemanna bodo na sporedu manj znani skladatelji Gaspard Fritz, Francisco António de Almeida in potujoči violinski virtuoz Giovanni Giornovich. Na tretjem, matinejskem koncertu se veselimo naših najmlajših obiskovalcev. Skozi spored nas bosta popeljala povezovalca Franci Krevh in Urška Bernik. Poleg glasbe bomo občudovali pisano in bogato baročno modo, v kateri so kraljevali črni žamet, draga svila, bela čipkasta tančica, platno z rastlinskimi potiski in zlatimi vezeninami, škrlat in brokat.

Sklepni koncert festivala bo vodil eden najbolj iskanih belgijskih dirigentov svoje generacije, Bart Van Reyn. Orkestru in Zboru Slovenske filharmonije se bodo pridružile sopranistki Julia Doyle in Griet De Geyter ter mezzosopranistka Barbara Kozelj. V prvem delu bosta zazveneli zgodnja velikonočna kantata Johanna Sebastiana Bacha Christ lag in Todesbanden in Marijina tožba Giovannija Batista Ferrandinija, osrednje delo večera pa bo psalm Dixit Dominus za soliste in zbor, ki je mladostniško ognjevita uglasbitev Georga Fridericha Händla.

Vljudno vabljeni!