O-STA

Roza za punčke, modra za fantke - kakšna otroška darila izbrati

Pri predmetu Sociologija edukacije so se študentje magistrskega študijskega programa Razredni pouk na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem odpravili po trgovinah in opazovali različne igrače. Svoja opažanja so predstavili v novem PEFcastu. Ta epizoda je primerna za vse, ki ne veste, kaj bi najmlajšim podarili za rojstni dan ali drugo priložnost.

Dr. Sara Brezigar je poudarila namen raziskave: "S študenti smo želeli teoretične teme, ki jih obravnavamo pri predmetu, aplicirati v dejansko življenje. Obravnavali smo teorijo spola in odkrivali, kako otroke od rojstva usmerjamo v določen spol." Nadalje je predstavila spol kot družbeni konstrukt, zato pri nas trenutno priznavamo moški in ženski spol.

Študenti so v koprskih trgovinah raziskakovali spolno usmerjeno trženje. Elvira Kovač je izpostavila, da je v opazila ločeno postavljene igrače - s področja gospodinjstva le na dekliškem delu, in se vprašala, ali ni gospodinjstvo osnovno opravilo vsakega posameznika. Izdelki s področja ustvarjanja so na dekliškem oddelku večinoma povezani z nakitom, lepoto, okraski, na fantovskem oddelku pa se že od daleč opazi razliko tako v barvi kot vsebini - avtomobili, dinozavri, vojaki, delovno orodje. Na dekliškem oddelku pa je veliko plišastih igrač, večinoma nerealističnih podob. Igrače se med spoli razlikujejo tudi na podlagi poklica - deklicam so namenjene frizerke, prodajalke, zdravnice, za dečke pa so vojaki, policisti, gasilci. "Razlikovanje poklicev po spolih me kar močno jezi, saj so v vseh poklicih prisotna oba spola in ni potrebe, da v tako mladih letih to ločujemo. Zanimivo pa mi je bilo, da so bile igre, ki so namenjene obema spoloma, skrite na koncu trgovine. Poleg tega sem opazila, da otroci v trgovinah veliko posegajo po igračah iz risank, kar pomeni, da imajo le-te velik vpliv."

Študentje so staršem pri izbiri daril svetovali, da dajo poudarek na ustvarjanju in družabnih igrah, ki vključujejo vse otroke in jih ne ločujejo po spolu.

Vas zanima, kaj so še svetovali in opazili? Prisluhnite posnetku.