O-STA

Air France-KLM: uporaba trajnostnega letalskega goriva je ključna za dekarbonizacijo letalstva

V skupini Air France-KLM so prepričani, da je uporaba trajnostnega letalskega goriva (SAF) ključnega pomena za dekarbonizacijo letalstva. Ta nefosilna goriva, ki jih trenutno proizvajajo iz odpadnega jedilnega olja ali gozdarskih in kmetijskih ostankov, ne konkurirajo prehrambni industriji in jih je mogoče varno uporabljati brez prilagajanja trenutno delujočih letal. V celotnem življenjskem ciklu lahko zmanjšajo ogljični odtis letov v povprečju za 80 %, zato so poleg obnove flote in ekološkega pilotiranja pomemben vzvod za doseganje cilja ničelnih neto emisij CO2 do leta 2050 in zavez skupine SBTi.

Skupina Air France-KLM je ena od pionirjev pri uporabi trajnostnega goriva (SAF), saj so prvi let s tem gorivom opravili že leta 2011. Danes Air France-KLM dejavno podpira oblikovanje industrijskega sektorja, specializiranega za proizvodnjo SAF, zlasti v Evropi, da bi v letalskem sektorju ta goriva lahko uporabljali v zadostnih količinah in po ceni, ki bi spodbujala njihovo široko uporabo. Ob odsotnosti industrijske proizvodnje so stroški uporabe trajnostnih letalskih goriv namreč štiri- do osemkrat višji od stroškov uporabe fosilnih goriv. 

Družba Air France-KLM spodbuja vse zainteresirane strani v letalski industriji in svoje stranke, naj sprejmejo ukrepe za čimprejšnje spodbujanje vseh obstoječih vzvodov za dekarbonizacijo. Družbe Air France, KLM in Transavia bodo z letom 2022 začele vključevati trajnostno letalsko gorivo na poletih iz Francije in Nizozemske. To bo potekalo v obliki zamenjave od 0,5 % do 1 % celotne količine goriva, ki ga porabijo letno. V prihodnje bo cilj skupine za dekarbonizacijo pospešiti vključevanje trajnostnega goriva (SAF) s povečevanjem proizvodnje, pri čemer je cilj 5 % do leta 2030 in do 63 % do leta 2050.  

Od 10. januarja 2022 bodo potniki letalskih družb skupine prispevali k stroškom prizadevanj za postopno vključevanje trajnostnega letalskega goriva. Višina tega prispevka bo odvisna od razdalje potovanja in izbranega razreda. Pri družbah Air France in KLM bo znašal od 1,00 do 4,00 EUR v ekonomskem razredu in od 1,50 do 12,00 EUR v poslovnem razredu. Ta znesek bo jasno prikazan na vozovnici. Pri družbi Transavia bo prispevek že vključen v ceno vozovnice. Poleg tega bodo lahko od 13. januarja 2022 dalje potniki, ki bodo to želeli, prostovoljno prispevali k nakupu dodatnega trajnostnega letalskega goriva. Kasneje v tem letu bodo lahko gorivo s svojimi miljami kupovali tudi člani zvestobnega programa Flying Blue.

Več o zavezah skupine Air France-KLM glede trajnostnega razvoja najdete na povezavi: https://sustainabilityreport2020.airfranceklm.com/en/.