O-STA

V Ljubljani se bo kmalu pričel 5. Zimski festival

Novinarska konferenca.

Ljubljana, 12.1.2022 - Festival Ljubljana že nekaj let organizira tudi Zimski festival, ki je bil v redni repertoar uvrščen leta 2017. Koncert Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra, ki je bil izveden 9. februarja tega leta, je bila prva naznanitev Zimskega festivala. Vsako leto se tako v januarju in februarju na različnih lokacijah po Ljubljani za glasbene sladokusce zvrstijo koncerti z gostovanjem glasbenikov svetovnega slovesa. V letošnjem letu se nam obeta že peta izvedba Zimskega festivala. Med 28. januarjem in 5. februarjem 2022 bomo v Slovenski filharmoniji, Viteški dvorani Križank in Cankarjevem domu prisluhnili osmim koncertom glasbenikov svetovnega slovesa.

Otvoritev bo 28. januarja v Slovenski filharmoniji s tremi baročnimi mojstrovinami v izvedbi mednarodnih solistov ter Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko Barta van Reyna. Nato bodo med 30. januarjem in 4. februarjem nastopili izvrstni pianisti Duo Schiavo-Marchegiani, János Balázs, Maria João Pires, Nicolas Bourdoncle in Nejc Kamplet, tenorist Joseph Calleja ter violinistka Maria Andreeva. 5. Zimski festival bo 5. februarja v Cankarjevem domu sklenil znameniti Mozartov Rekviem s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Zborom Slovenske filharmonije, Mešanim pevskim zborom Glasbene matice Ljubljana in izbranimi solisti pod vodstvom Yana Pascala Torteliera.

Brlek je na novinarski konferenci izrazil upanje, da bodo 5. Zimski festival kljub covidu in vsem njegovim mutacijam lahko izvedli ob ukrepih, ki bodo veljali v začrtanem terminu. Takoj zatem bodo po njegovih napovedih predstavili program jubilejnega, 70. Ljubljana festivala, ki se bo začel 21. junija na Kongresnem trgu s Poletno nočjo in sklenil 8. septembra v CD s koncertom Dunajske filharmonije. Aprila bodo na sporedu še Slovenski glasbeni dnevi.

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, Petrolovih bencinskih servisih in ostalih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.

Več o programu 5. Zimskega festivala lahko preberete TUKAJ

VIDEO: 5. Zimski festival, novinarska konferenca VIDEO: 5. Zimskega festivala, predstavitveni film

Besedilo, foto, video: Janez Platiše Vir: Ljubljana Festival