O-STA

Surrey Satellite Technology Limited: Prvi evropski navigacijski satelit prihaja iz Velike Britanije

GUILDFORD, Velika Britanija--(BUSINESS WIRE)-- 20. december 2005--

Britanski proizvajalec satelitov bo s kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu izstrelil mikro satelit GIOVE-A

Za predane tehnike pri Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) bod božič deloven, saj bodo 28. decembra praznovali izstrelitev svojega 26. satelita.

GIOVE-A je prvi satelit v okviru projekta Galileo, več milijard funtov vrednega satelitskega navigacijskega sistema, ki ga koordinirata Evropska unija (EU) in Evropska vesoljska agencija (ESA). Galileo bo deloval globalno in bo povezan z Globalnim sistemom za določanje položaja (GPS) ter Globalnim navigacijskim satelitskim sistemom (GLONASS).

Shema Galileo bo sestavljena iz 30 satelitov v treh orbitah, kar bo omogočalo določanje položaja z natančnostjo največ enega metra odstopanja. Uporabniki, tudi civilni, bodo svoj položaj lahko določili z natančnostjo, ki nima primere v preteklosti.

Izjemen porast prodaje izdelkov GPS za splošno rabo, na primer za navigacijske sisteme v osebnih avtomobilih, kaže na to, da bo projekt Galileo Evropi zagotovil konkurenčnost na trgu satelitsko-navigacijskih izdelkov in storitev.

Satelit, imenovan GIOVE-A (Galileo In-Orbit Validation Element), je eden od dveh satelitov ključnega pomena za uspešno delovanje celotne sheme satelitov.

Satelit GIOVE-A je konstruiral in sestavil SSTL, komercialno podjetje, ki izhaja iz univerze v Surreyju (Velika Britanija) in velja za enega vodilnih na področju vesoljske tehnologije, saj je od ustanovitve leta 1985 zaslužno za več kot 150 milijonov funtov britanskega izvoza. Podjetje je znano po sposobnosti dokopati se do hitrih in izredno stroškovno učinkovitih rešitev - pričujoči primer s 27 meseci od popisa podobe do izstrelitve predstavlja izjemno konkurenčen podvig po najvišjih merilih vesoljske industrije.

"Izstrelitev satelita GIOVE-A priča o trajnem uspehu podjetja SSTL, ki se je uveljavil kot britanski inovator satelitske tehnologije. V izjemno čast nam je, da smo bili izbrani za proizvajalca prvega satelita v največjem evropskem vesoljskem projektu, in veseli nas, da bo naš prispevek uporaben na toliko različnih področjih," je povedal izvršni direktor SSTL, profesor Sir Martin Sweeting.

SSTL je izjemen primer majhnega in srednjega podjetja (SME) - pri razvoju naprav, ki bodo sodelovale v medplanetarnih, geostacionarnih in misijah nižje zemeljske orbite, sodeluje 200 delavcev. Podjetje je za svoje dosežke leta 2005 prejelo nagrado Queen's Award for Enterprise in Innovation (kraljeva nagrada za podjetništvo na področju inovacij), leta 2005 pa nagrado World Technology Network Award for Space (nagrada svetovne tehnološke mreže za dosežke na področje vesoljske tehnologije).

Opombe: Sveže novice, fotografije in audio-video material na volj na: http://space.ballard.co.uk

Stephen Ballard

+44 (0)1306 882288

s.ballard@ballard.co.uk