O-STA

Fiziki z GCC ponovno državni prvaki

Dijaki Gimnazije Celje - Center dosegli izjemen rezultat na državnem tekmovanju SiYPT in že šestič zapored postali državni prvaki

V soboto, 22. 1., so na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani pripravili spletni slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje - Center (GCC) v kateri so sodelovali drugošolci Tjaš Esih, Alen Labohar in Jure Šantej, osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom in nekdanjim dijakom GCC in študentom fizike Mitjo Suvajcem pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov. Po večurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji. Gre za njihovo šesto zmago zapored.

To pa ni edini dosežek dijakov GCC. V tem šolskem letu so sodelovali na številnih šolskih, območnih in državnih tekmovanjih iz znanja, še več pa jih je pred njimi. Ob klasičnih tekmovanjih se redno udeležujejo tudi literarnih in umetniških natečajev, organizirajo pa tudi interna tekmovanja, kot je na primer novembrsko za naj kratko zgodbo, likovno-literarni natečaj ob svetovnem dnevu voda in letošnjo novost - natečaj za finančno spodbudo mladinskim podjetniškim projektom, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje nekdanje dijake.

PRILOGA: Fotografija mladih fizikov z GCC (SiYPT (1) - od leve proti desni: Tjaš Esih, Alen Labohar, prof. Borut Namestnik, Jure Šantej; SiYPT (2) - Alen Labohar, Jure Šantej, Tjaš Esih)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945