O-STA

Plečnikovih 150 let

Leto 2022 so razglasili za Plečnikovo. Minilo je 150 let od rojstva izjemnega umetnika, ki je zaznamoval arhitekturno krajino Slovenije in tudi Evrope. Po obsegu ustvarjenega in še bolj po kakovosti ter raznolikosti obvladovanja vsakršnih nalog se uvršča med najpomembnejše ustvarjalce 20. stoletja, postal je pomemben vzor in navdih drugim. Njegovo najvidnejše delo po vojni in hkrati njegovo zadnje večje delo so ljubljanske Križanke, kjer domuje Festival Ljubljana.

Mesto Ljubljana je v sredini prejšnjega stoletja spoznalo, da ljubljanski Festival potrebuje svoje stalno prizorišče, zato so leta 1952 prosili arhitekta Jožeta Plečnika, da med drugim preoblikuje Križanke v prostor za prireditve. Plečnik je v kratkem obdobju (1952-1956) mojstrsko prenovil samostanski kompleks v enega najlepših ambientov. Festival je tako našel prizorišče in obliko, ki sta mu omogočili nemoteno izvedbo prireditev, kar mu je zagotovilo kakovost in ugled.

Festivalu Ljubljana je kot instituciji v izjemno čast, da v prostorih Križank vse leto izvaja prireditve. Od oktobra do aprila že 29 let v Viteški dvorani potekajo mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi in Slovenski glasbeni dnevi, festival sodobne glasbe, ki poudarja tako slovensko glasbeno poustvarjalnost kot izvajanje novih, predvsem slovenskih skladb. Tudi 5. Zimski festival, ki bo potekal od 28. januarja do 5. februarja, bo v Viteški dvorani Križank gostil izvrstne pianiste.

Prekrasni ambient Križank bo kot glavno prizorišče letošnjega jubilejnega 70. Ljubljana Festivala gostil številne priznane umetnike na koncertih simfonične in komorne glasbe, v opernih, baletnih in gledaliških predstavah. Obenem prostorska kulisa v Viteški dvorani, Peklenskem dvorišču, Preddverju, Poletnem gledališču in na Pergoli prinaša duha vrhunskosti izjemnih kulturnih doživetij.

Foto: Festival Ljubljana