O-STA

Operni zvezdnik Joseph Calleja bo nastopil na 5. Zimskem festivalu

Ljubljana, 2.2.2022 - Operni zvezdnik Joseph Calleja je v slovensko prestolnico v sklopu 5. Zimskega festivala prišel neposredno iz Metropolitanske opere v New Yorku, kjer je prejšnji teden blestel v glavni moški vlogi opere Tosca G. Puccinija. Sloviti tenorist se bo jutri, 3. februarja, ob 19.30 na odru Cankarjevega doma sprehodil čez repertoar opernih arij, nastalih v 19. in 20. stoletju. Joseph Calleja je danes že zablestel na vaji v spremstvu rezidenčnega orkestra Festivala Ljubljana 2022, Orkestra Slovenske filharmonije, pod vodstvom Gianluce Marcianòja.

Malteški tenorist Joseph Calleja se lahko pohvali z nastopi na najimenitnejših opernih in koncertnih prizoriščih, pa tudi z nominacijo za grammyja, nazivom umetnik leta 2012 revije Gramophone in nagrado bralcev revije Opera leta 2014.

Zgolj v sezoni 2021/22 velja izpostaviti, da se je prvič predstavil kot Loris Ipanov v koncertni izvedbi opere Fedora v amsterdamskem Concertgebouwu, kot Vojvoda (Rigoletto) je prvič nastopil v Pariški operi, v operni hiši Grange Park je pel Enza v operi Gioconda, v Kraljevi operni hiši Covent Garden v Londonu pa Foresta v koncertni izvedbi opere Atila. V Hamburški operi je sodeloval pri izvedbi opere Luisa Miller, v minuli sezoni pa je pel tudi dve svoji paradni vlogi - Maria Cavaradossija (Tosca) v Vancouvru, Zürichu in New Yorku ter Rodolfa (La Bohéme) v Hamburgu. Calleja nastopa tudi na koncertih z vodilnimi orkestri po vsem svetu. Od leta 2003 ekskluzivno snema za založbo Decca, pri kateri je ustvaril številne zvočne in avdiovizualne izdaje.

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.

Foto: LF