O-STA

Ljubezen je čudna stvar

Nova premiera dijaške gledališke skupine Središče in pester mesec kulture na Gimnaziji Celje - Center

Ljubezen je eden od temeljev umetnosti, filozofije in teologije, pa vendar se zanimanje zanjo poraja tudi na področjih strogo empirične znanosti, bioloških raziskav, statistike ... Kaj tako posebnega prinaša ljubezen, da se z njo že od samih začetkov civilizacije (v večji ali manjši meri) ukvarjajo praktično vsa področja človekovega delovanja? Na to večno zapleteno vprašanje odgovarja nova gledališka produkcija Središča Gimnazije Celje - Center (GCC) z naslovom Átopos, ki bo premierno uprizorjena v ponedeljek in torek, 14. in 15. 2., ob 19.30 v Plesnem forumu Celje. Gre za avtorski projekt, ki ga je vodil Aljaž Primožič, sedaj že nekdanji dijak GCC, igrajo pa dijakinje Maša Laznik, Rosana Pungeršek, Nika Rodošek, Zarja Sagadin in Majda Vrtačnik. Vstop na predstavo je prost, je pa obvezna rezervacija sedežev na info@gcc.si.

Predstava Átopos (prevod: čuden, nenavaden, nekategoriziran, neizrekljiv ...) je zaključek leto trajajočega avtorskega projekta gledališke skupine Središče, ki na GCC deluje že dobrih pet let, osrednja tema projekta pa so bili romantični odnosi. Ko želimo razumeti eros ali ga celo razložiti v najbolj strastnem pomenu te besede, trčimo ob cel kup nelogičnih ovir, paradoksov in protislovij. Človeštvo je skozi zgodovino postreglo že s celo paleto razlag tega pojava, še vedno pa nimamo jasne razlage, kaj ljubezen pravzaprav je. Opravka imamo s samosvojim fenomenom, ki zaradi svoje večplastnosti v naša življenja sočasno prinaša lepoto v najvišji možni obliki in hkrati cel kup bolečine, hrepenenja in otožnosti.

Tudi sicer bo mesec kulture na GCC zelo pester. Ob krstni uprizoritvi predstave Átopos bodo slovenski kulturni praznik na GCC počastili s tradicionalnim projektom GCC ima talent za kulturo, dijake umetniške gimnazije likovne smeri so v avli II. slovenskega tabora v Žalcu odprli razstavo likovnih del, ki bo na ogled do konca februarja, 17. 2. pa bo z zgodbo o Mulan prvič na odrske deske GCC stopili tudi šolsko senčno gledališče, ki deluje pod okriljem Konfucijeve učilnice Celje, zadnji dan pred zimskimi počitnicami pa bo pustno obarvan, za dijake 1. letnikov pa na šoli v sodelovanju s Šolsko impro ligo, ki je aktivna tudi na GCC, ki se lahko pohvali z edinim srednješolskim improvizacijskim gledališčem v regiji.

PRILOGA: Átopos - fotografija z vaje (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Aljaž Primožič, mentor in režiser, aljaz.primozic123@gmail.com, 030 658 897

Gregor Deleja, ravnatelj, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945