O-STA

Prešernov dan v Celju

Celje, 3. februar 2022 - Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, ki ga obeležujemo 8. februarja, bodo Stari grad Celje, Center sodobnih umetnosti, Pokrajinski muzej Celje in Muzej novejše zgodovine Celje obiskovalcem ponudili prost vstop. Zavod Celeia Celje bo z umetnikoma Lidijo Špiljak in Nikom Jarhom predstavil razstavo Pristneži v izložbenih oknih / vitrinah starega mestnega jedra Celja.

Obiskovalci bodo lahko Stari grad Celje brez plačila vstopnine obiskali med 9. in 17. uro, zadnji vstop je ob 16.30. Center sodobnih umetnosti bo na Prešernov dan odprt med 11. in 18. uro, v razstaviščih Galerije sodobne umetnosti, Likovnega salona in Galerije Račka pa si je do 17. aprila mogoče ogledati razstavo v sklopu Festivala Račka.

MNZC bo ob slovenskem kulturnem prazniku odprt med 9. in 17. uro, Fotoateljeje in galerija Pelikan, ki sodi pod okrilje omenjenega muzeja, pa med 9. in 13. uro.

Pokrajinski muzej Celje bo v svoje razstavne prostore sprejemal obiskovalce med 10. in 16. uro. Na ta dan bodo odprli tudi novo občasno medinstitucionalno razstavo Ženske zgodbe.

Razstava Pristneži bo med 8. in 28. februarjem v izložbah mestnih ponudnikov. Avtorja razstave skozi fotografijo in sliko predstavljata zanimive Celjanke in Celjane iz lokalnega okolja, ki so celjski pristneži. Fotograf in slikarka bosta v sklopu Prešernovega dne v Celju ob 11. uri pripravila javno vodstvo po razstavi. Zbirno mesto bo pri Turistično informativnem centru na Glavnem trgu 17.

Ob 12. uri bomo na ozvočenju v mestnem središču predvajali program radia ARS, ki je pripravil recital Prešernove poezije.

V Galeriji sodobne umetnosti bo ob 19. uri večer kratkega filma v okviru Festivala Račka 2022, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Festivalom LGBT filma. Predvajali bomo Sestre (2021) režiserke Kukle Kesherović, slovenski film, ki je med drugim osvojil prestižni grand prix na festivalu za kratki film v Clermont-Ferrandu. V njem dekleta fantovskega videza (igrajo Mina Milovanović, Sarah Al Saleh in Mia Skrbinac), vedno oblečena v ohlapne sive trenerke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase.

Kratki film Pussy Cruising (2021) v režiji Maše Zie Lenardič in Anje Wutej nas bo duhovito popeljal na vznemirljivo potovanje med fantazijo in stvarnostjo lezbičnega kruzinga.

Film Pokaži mi svojo roko & Daj no (2020) v fantazijski svet režiserskega dua Robija in Alena Predaniča, v katerem čarovnici iščeta še zadnjo čarobno žogo. S pomočjo posebne knjige razbereta približno lokacijo žoge in dogodivščina se začne.

S filmom Vse te senzacije v mojem trebuhu (2020) hrvaškega režiserja Marka Dješka pa bomo spremljali glavni lik Matio, ki si med tranzicijo spola prizadeva navezati pristne stike s strejt moškimi.

Gledališče Zarja Celje ob 18. uri v Kuba kafe (Mala Kuba) na Prešernovi ulici pripravlja dogodek Prešernovanje ob slovenskem kulturnem prazniku - recital Prešernove in druge poezije.

cel i Pa zavod a celeia mesto grofov Prats