O-STA

Prof. dr. Boštjan Golob - novi rektor Univerze v Novi Gorici

Vipava, 3. 2. 2022 - V prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri je pretekli teden potekala slovesna inavguracija novega rektorja Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjana Goloba.

S simbolično predajo rektorske insignije je dosedanji rektor prof. dr. Danilo Zavrtanik predal rektorske časti in dolžnosti prof. dr. Boštjanu Golobu, ki je bil za novega rektorja izbran 3. junija 2021 na 66. seji upravnega odbora. Uradni mandat je nastopil 1. februarja 2022 in bo Univerzo vodil v mandatu 2022-2026.

"S to rektorsko insignijo sprejemam čast in zavezo, da bom kot rektor Univerze v Novi Gorici deloval za njen ugled in v čast in korist akademske skupnosti. Svoje znanje, izkušnje in moč bom odgovorno namenjal njeni izobraževalni, raziskovalni, umetniški in strokovni odličnosti. Ta rektorska veriga naj bo simbol čvrste povezanosti ter pripadnosti vseh članov akademske skupnosti, študentk in študentov. Nosil jo bom z zavezo vrednotam Univerze, njeni avtonomiji in akademski odličnosti. Univerzo v Novi Gorici bom predano vodil na temeljih spoštovanja človekovih pravic in enakih možnosti, negovanja dobrih sosedskih in medkulturnih odnosov, vsestranskega sodelovanja in skrbi za okolje," je na inavguraciji prisegel prof. dr. Boštjan Golob.

"Prišli smo do točke, ko je potrebnih nekaj novih kamenčkov v mozaiku institucije. Od nas samih je odvisno, ali se bo mozaik še naprej širil v sijočem zlatem odtenku odličnosti kot do zdaj," je v nagovoru po uradnem prevzemu dolžnosti zbranim gostom dejal prof. dr. Golob.

V nadaljevanju je poskušal odgovoriti na tri pomembna vprašanja, ki so osnovno vodilo pri pripravi govorov, in sicer "Kaj?", "Kako?" in "Zakaj?".

"Naj začnem s 'Kaj želimo uresničiti?'. Nadaljevanje razvoja univerze in njenih prizadevanj za odličnost na pedagoškem, znanstvenem in razvojnem področju. Kot do zdaj naj bo ta razvoj uravnotežen, usklajen s kadrovskimi zmožnostmi univerze," je bil odgovor novega rektorja prof. dr. Goloba.

Pri odgovoru na drugo vprašanje - "Kako tak razvoj omogočiti?" - je prof. dr. Golob izpostavil sodelovanje. "Le-to je večplastno. Sodelovanje na ravni institucije: pri tem nimam v mislih zgolj prihoda na delovno mesto in skupnega dela v laboratoriju, pisarni ali predavalnici. Gre za veliko več, za skupno previharjenje težkih časov in skupno veselje ob uspehih, gre za skupno razmišljanje in ustvarjanje v najplemenitejšem pomenu besede."

"Vsak izmed nas, delujoč v znanosti ali visokem šolstvu, ima globoko osebno motivacijo za svoje delovanje. Ta se kaže v predanem delu na specifičnem področju, za katerega smo usposobljeni in vemo, da smo ga sposobni kompetentno opravljati. Vse osebne motivacije in prizadevanja se včasih, če se 'zvezde poklopijo', kot temu dostikrat rečemo, lahko zlijejo v višjo, širšo, enotno vizijo. Menim, da imamo v Sloveniji na področju visokošolskega izobraževanja ter raziskav in razvoja kadrovski potencial, ki nam ob ostalih, geopolitičnih in geografskih danostih ponuja možnost postati evropsko in širše prepoznan center izobraževanja in vrhunske znanosti. Morda je primeren trenutek, da Slovenijo skupno vzpostavimo kot oazo znanosti in izobraževanja, v kateri se bodo šolali domači strokovnjaki in strokovnjakinje, v katero bodo z veseljem prihajali odlični tuji študenti in študentke, v kateri bodo raziskovali vrhunski domači in tuji znanstveniki in znanstvenice, vsi omenjeni pa bi neizogibno prispevali svoj delež k napredku družbe kot celote," je povedal v odgovoru na vprašanje "Zakaj si prizadevamo za omenjeno?".

Ob tej priložnosti je občinstvo nagovoril prvi predstojnik Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Žekš, ki je poudaril, da je inavguracija rektorja za vsako univerzo vedno poseben dogodek, za Univerzo v Novi Gorici pa je današnji dogodek prav nekaj izjemnega in je zato priložnost za pogled nazaj in za razmislek za naprej. Po njegovem mnenju je Univerza v Novi Gorici dosegla svoj osnovni cilj. "Dobili smo univerzo, majhno sicer, ki se po svoji kakovosti in raziskovalni moči uvršča med najboljše univerze ali pa vsaj med svetovno primerljive univerze. Drugi del načrtov ob ustanovitvi Univerze v Novi Gorici oziroma njenih predhodnic, to je, da bi s tem razvojem vplivali na razvoj našega visokega šolstva na splošno, pa je daleč od uresničitve. Prav nasprotno, naša visokošolska sfera se v glavnem razen izjem premika v nasprotno smer proti nekakovostni množičnosti, kar je tudi naši politiki bolj dopadljivo in razumljivo," je dejal akad. prof. dr. Žekš in se zahvalil dosedanjemu rektorju prof. dr. Danilu Zavrtaniku, za lep del njegovega življenja, ki ga je namenil Univerzi v Novi Gorici, in za vse, kar je naredil zanjo. Prav tako pa se je zahvalil tudi rektorju prof. dr. Boštjanu Golobu, da je sprejel ponujeno dolžnost in se odločil vstopiti v to pustolovščino, ki bo včasih težka, toda nedvomno zanimiva.

Vodstveno ekipo zaenkrat poleg rektorja prof. dr. Boštjana Goloba sestavljata prorektorica za izobraževanje in umetnost prof. dr. Penka Stateva ter prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo prof. dr. Matjaž Valant.

Več o prof. dr. Boštjanu Golobu: https://bit.ly/3s3FCAY

Posnetek prireditve: https://bit.ly/3nZ3AMS

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

T: 05 62 05 827, GSM: 040 266 058

E: andreja.leban@ung.si

Andreja Leban