O-STA

Defibrilator dostopen kar na 62 lokacijah

Že od leta 2018 v Mestni občini Velenje deluje sistem prvih posredovalcev, ki so v pomoč ekipam nujne medicinske pomoči. V sistem je vključenih vseh sedem prostovoljnih gasilskih društev (PGD) z okoli 120 operativci. V več primerih so po srčnem zastoju rešili življenje obolelega tudi z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED). Trenutno je v naši občini nameščenih 62 AED, od tega jih je kar 41 javno dostopnih 24 ur na dan.

V letu 2018 smo v Mestni občini Velenje vzpostavili sistem prvih posredovalcev, ki se poleg reševalcev aktivirajo v primeru nenadnega srčnega zastoja, večje krvavitve ali hujše zapore dihalnih poti. V takem primeru poleg reševalnega vozila z ekipo priskočijo na pomoč tudi usposobljene gasilke in gasilci. V sistem je vključenih vseh sedem velenjskih PGD z okoli 120 operativkami in operativci.

Za potrebe posredovanja smo kupili avtomatske zunanje defibrilatorje, ki so montirani na gasilskih domovih, torbe z opremo za prvo pomoč in brezrokavnike z napisom prvi posredovalec. Od leta 2018 dalje so prvi posredovalci posredovali 51-krat, sodelovalo je preko 200 prvih posredovalcev. V več primerih so po srčnem zastoju rešili življenje obolelega. Ob intervenciji gasilci uporabljajo tako gasilska vozila kot tudi svoja osebna, če se nahajajo v bližini. Do prihoda reševalcev gasilci izvajajo postopke, za katere so se usposabljali in za katere imajo primerno opremo.

V mesecu februarju načrtujemo obnovitveno usposabljanje prvih posredovalcev, ki ga bodo izvedli strokovni sodelavci Zdravstvenega doma Velenje. Vso opremo, stroške usposabljanj in ostale stroške krije Mestna občina Velenje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje