O-STA

Odprto pismo ministru Hojsu zaradi podajanja napačnih informacij glede dviga cene toplotne energije

Spoštovani gospod minister,

kot župan Mestne občine Velenje je moja prednostna naloga zastopanje interesov lokalne skupnosti. Vedno sem se poskušal distancirati in ne želim soditi o odločitvah Vlade Republike Slovenije, čeprav se z marsikatero odločitvijo nisem in se z njo ne strinjam še danes. Vključeval sem se zgolj v razprave, ki se nanašajo in neposredno vplivajo na našo lokalno skupnost in regijo.

Ker ste v oddaji 24 ur zvečer, na POP TV, dne 9. 2. 2022 omenili, da se je najvišji dvig cene toplotne energije zgodil v občinah, 'ki jih vodijo leve stranke' in pri tem neposredno omenili prav Mestno občino Velenje, kjer naj bi se cena toplotne energije dvignila za 200 %, vam želim posredovati točne podatke.

Cena toplotne energije v Šaleški dolini je še vedno najnižja v Sloveniji. Variabilni del cene toplote se je zvišal s 1. 9. 2021 v višini 59,4 %, fiksni del cene toplote pa je ostal nespremenjen. Kar pomeni, da je povprečni dvig celotnega stroška toplote na letnem nivoju, ki vključuje fiksne, variabilne stroške, davke in prispevke, za uporabnika znašal od 30 do 35 %. Ključni razlog za dvig cene je povišanje cen CO2 kuponov, ki so se v zadnjem letu podražili za skoraj 300 %. V Šaleški dolini se že leta zavzemamo, da bi bili CO2 kuponi za toplotno energijo brezplačni, kar bi po našem mnenju bilo edino pravično. Sredstva, ki jih naša podjetja in gospodinjstva plačujejo za CO2 kupone v ceni toplotne energije, se stekajo v podnebni sklad, iz katerega nameravate sedaj financirati energetske vavčerje.

Variabilni del cene toplotne energije v Velenju znaša v evrih/MWh, brez DDV 40,61689 (s subvencijo) kar je najnižja cena za ogrevanje v Sloveniji. Za primerjavo variabilni del cene toplote po občinah znaša: Ptuj 145,58235; Jesenice 104,15000; Ljubljana 75,33989; Maribor 68,25781; Celje 53,99000 in Slovenj Gradec 53,66926.

Kljub temu smatramo, da je obremenitev stroškov toplotne energije za gospodinjstva previsoka, zato lokalni skupnosti subvencioniramo ceno v višini 3,26395 evra/MWh, kar znese skupaj na letnem nivoju 723.752 evrov, od tega je delež Mestne občine Velenje v višini 593.365 evrov in Občine Šoštanj 130.386 evrov. Komunalno podjetje Velenje pokriva tudi Občino Šoštanj, kjer pa župan ne prihaja iz vrst SD, temveč iz stranke SDS, in je cena toplotne energije enaka kot v Velenju.

Mestna občina Velenje že več kot desetletje izvaja številne projekte, ki lajšajo socialno stisko občanov. Tudi letos bomo več kot 1,3 milijona evrov namenili za socialno košarico, s katero ljudem pomagamo preživeti mesec. Številne storitve so v naši občini brezplačne - omogočamo plačevanje položnic brez provizije, zagotavljamo brezplačno vožnjo z mestnim potniškim prometom za vse prebivalce in občane, brezplačna je izposoja mestnih koles, občanom zagotavljamo tudi brezplačno pravno svetovanje, za starejše in gibalno ovirane imamo organiziran brezplačen prevoz z osebnim avtomobilom. Prav tako bomo v letošnjem letu za subvencioniranje stroškov oskrbe z vodo in toplotno energijo namenili 1,168 milijona evrov, za subvencije za vrtec pa več kot pol milijona evrov.

V marsičem smo v Velenju posebni, a ne po tem, da se je cena toplotne energije dvignila za 200 %. Dobrobit naših občanov, vaših državljanov, bo v našem mestu vedno na prvem mestu!!!

Peter Dermol

Velenje, 10. FEBRUAR 2022

MESTNA OBCINA VELENJE ZUPAN eee we VBE ae - MESTO a! AT qs MESTNA OBGINA VELENJE Titov trg 1 $I-3320 Velenje VELENJE.SI