O-STA

NuScale z zgodovinskim sporazumom s podjetjem KGHM o začetku postavitve prvega malega modularnega reaktorja na Poljskem

Podjetji NuScale Power in KGHM bosta po septembrski napovedi sodelovanja podpisali prelomni sporazum o začetku del za postavitev naprednih malih modularnih reaktorjev (SMR) na Poljskem.

PORTLAND, Oregon--(BUSINESS WIRE)-- Ameriški vladni uradniki in poljski uradniki, vključno s podpredsednikom poljske vlade Jacekom Sasinom, bodo danes v Washingtonu objavili, da sta družba NuScale Power in poljska družba KGHM Polska Miedź S.A. (KGHM) podpisali sporazum o začetku uvajanja inovativne tehnologije malih modularnih reaktorjev (SMR) družbe NuScale.

Sporočilo za javnost vsebuje večpredstavnostno gradivo. Celotno sporočilo si oglejte tukaj: https://www.businesswire.com/news/home/20220214005233/en/

Z dokončnim sporazumom med podjetjem NuScale Power, katerega reaktor SMR je prvi in edini mali modularni reaktor, ki je prejel odobritev za načrtovanje ameriške Komisije za jedrski nadzor, in podjetjem KGHM, vodilnim poljskim proizvajalcem bakra in srebra ter velikim industrijskim porabnikom energije, bo postalo podjetje KGHM eno vodilnih podjetij na področju uvajanja čiste energije, saj bo prvo postavilo reaktorje SMR na Poljskem. V skladu s tem sporazumom bo NuScale sodeloval s podjetjem KGHM pri podpori uvajanja tehnologije SMR, skupaj pa bosta organizaciji sprejeli ukrepe za postavitev prve elektrarne NuScale VOYGR™ na Poljskem že leta 2029, kar bi Poljski pomagalo preprečiti do 8 milijonov ton emisij CO2 na leto. Uvedba elektrarne VOYGR do leta 2029 je neposredno povezana s podnebno politiko družbe KGHM Polska Miedź in njeno novo strateško usmeritvijo v energetiko.

Prva naloga v okviru sporazuma bo opredeliti in oceniti potencialne lokacije projekta ter pripraviti mejnike načrtovanja projekta in ocene stroškov. Te dejavnosti bodo v pomoč podjetju KGHM pri ocenjevanju elektrarn VOYGR NuScale kot rešitve za ponovno uporabo premoga za obstoječe elektrarne ter možnosti za uporabo elektrarn VOYGR za zagotavljanje varne, brezogljične in zanesljive energije za svoje dejavnosti in podporo drugim poljskim industrijskim uporabnikom energije.

KGHM in NuScale sta začela sodelovati septembra 2021, ko sta podpisala memorandum o soglasju (MOU) o sodelovanju pri razvoju, licenciranju in gradnji elektrarne NuScale VOYGR na Poljskem. Ta novi komercialni sporazum predstavlja pomemben mejnik v napredku družbe NuScale pri komercializaciji in pospeševanju čiste, zanesljive in cenovno dostopne energije na Poljskem.

"V globalni tekmi za hitro zmanjšanje emisij po vsem svetu je tehnologija družbe NuScale odlična rešitev za dosego tega cilja, hkrati pa prinaša gospodarsko blaginjo državam gostiteljicam," je dejal John Hopkins, predsednik in glavni izvršni direktor družbe NuScale Power. "Podjetje NuScale je ponosno, da lahko sodeluje s KGHM, ki je izkušen vodja na področju inovacij, in veseli nas, da bomo skupaj ustvarili novo obdobje napredne uporabe čiste energije in se spopadli s podnebno krizo."

"Vedno smo navdušeni, ko vidimo, da ameriška podjetja spodbujajo vodilno vlogo naše države na področju energetike z razvojem naših inovativnih tehnologij za globalno uporabo," je dejal Andrew Griffith, namestnik pomočnika ministra za jedrski gorivni cikel in dobavno verigo.

"Podjetje KGHM je ponosno, da lahko vodi začetek projekta za 100-odstotno brezogljično energijo, s čimer izpolnjuje svojo zavezo, da bo vodilo prizadevanja za razogljičenje. Tehnologija SMR bo povečala stroškovno učinkovitost podjetja in preoblikovala poljski energetski sektor," je dejal Marcin Chludziński, predsednik upravnega odbora družbe KGHM Polska Miedź S.A.

Napoved bo objavljena po tem, ko so voditelji industrije, oblikovalci politik in znanstveniki z vsega sveta v začetku novembra na vrhu Združenih narodov o podnebnih spremembah COP26 razpravljali o rešitvah za reševanje podnebne krize in zmanjšanje emisij ogljika. Elektrarne NuScale VOYGR lahko ustvarijo do 270 stalnih delovnih mest v elektrarnah, 1.200 delovnih mest v gradbeništvu in 4.600 delovnih mest v proizvodnji na elektrarno ter delujejo kot učinkovito in ključno sredstvo za doseganje podnebnih ciljev.

Poglejte si slovesnost ob podpisu. Povezava

NuScale se je avgusta 2020 zapisal v zgodovino kot prvi in edini SMR, ki je od ameriške Komisije za jedrski nadzor prejel odobritev za načrtovanje, kar je ključni korak k izgradnji in uporabi tehnologije SMR. Podjetje ohranja močan programski zagon za komercializacijo svoje tehnologije SMR, vključno z razvojem dobavne verige, standardno zasnovo elektrarne, načrtovanjem dejavnosti dobave elektrarne ter načrti zagona.

O podjetju NuScale Power

Podjetje NuScale Power je razvilo novo modularno jedrsko elektrarno z lahkovodnim reaktorjem za oskrbo z energijo za proizvodnjo električne energije, daljinsko ogrevanje, razsoljevanje, proizvodnjo vodika in drugo procesno toploto. Ta prelomna tehnologija majhnih modularnih reaktorjev (SMR) je na voljo v razširljivih velikostih, vključno z elektrarno VOYGR™-12, ki vključuje 12 (77 MWe) modulov NuScale Power Modules™ (NPM), ki uporabljajo varnejšo, manjšo in razširljivo različico tehnologije tlačnovodnega reaktorja. Podjetje NuScale ponuja tudi manjše rešitve za elektrarne, in sicer štirimodulno VOYGR-4 (308 MWe) in šestmodulno VOYGR-6 (462 MWe), čeprav bodo možne tudi druge. S paleto prilagodljivih možnosti oskrbe z električno energijo je podjetje NuScale pripravljeno zadovoljiti različne energetske potrebe strank po vsem svetu. Večinski vlagatelj v NuScale je Fluor Corporation, svetovno podjetje za inženiring, nabavo in gradnjo, ki že več kot 70 let podpira jedrske projekte.

NuScale ima sedež v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon, pisarne pa v mestih Corvallis v Oregonu, Rockville v Marylandu, Charlotte v Severni Karolini, Richland v Washingtonu in Londonu v Veliki Britaniji. Sledite nam na Twitterju: @NuScale_Power, Facebooku: NuScale Power, LLC, LinkedInu: NuScale-Power in Instagramu: nuscale_power. Obiščite spletno stran NuScale Power's.



O podjetju KGHM Polska Miedź S.A.

Podjetje KGHM se ukvarja z rudarjenjem in predelavo dragocenih naravnih virov. Njegovo središče je največje nahajališče bakrove rude v Evropi, ki se nahaja na jugozahodu Poljske. Z razvijanjem naše strategije sistematično krepimo mednarodni položaj podjetja KGHM. Trenutno ima podjetje geografsko razvejan profil rudarskih projektov. Deluje na treh celinah - v Evropi, Severni in Južni Ameriki. Zaloge bakrove rude, ki jih nadzoruje podjetje KGHM, mu zagotavljajo vodilni položaj v rudarski industriji. Naš portfelj vključuje kovine, kot so molibden, paladij in nikelj, kar podjetju KGHM odpira pot do močnega položaja med svetovnimi diverzificiranimi rudarji.

www.kghm.com


Izvirnik je na voljo na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220214005233/en/

Kontakti

Diane Hughes, podpredsednica oddelka za marketink in komunikacije, NuScale Power
dhughes@nuscalepower.com
C (+1) 503-270-9329

Lidia Marcinkowska, izvršna direktorica oddelka za komunikacije, KGHM Polska Miedź S.A.
lidia.marcinkowska-bartkowiak@kghm.com
T (+48) 887 772 361


Vir: NuScale Power

Večpredstavnostne vsebine:

logotip

logotip


Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.