O-STA

Podjetji Elan in EntreMed podpisali pogodbo o tehnologiji NanoCrystal(R) Technology v lasti podjetja Elan

DUBLIN, Irska & ROCKVILLE, Maryland, 10. januar, 2006 - Podjetji Elan Corporation, plc (NYSE: ELN) in EntreMed, Inc. (NASDAQ: ENMD) sta sporočili, da sta sklenili licenčno pogodbo. S to pogodbo je podjetje EntreMed pridobilo pravico, da uporabi nanokristalno tehnologijo v lasti podjetja Elan za razvoj potencialnega onkološkega zdravila, Panzem(R) NCD (2ME2 ali 2-metoksiestradiol). Licenčna pogodba določa, da je podjetje Elan upravičeno do plačila v primeru določenih kliničnih, proizvodnih in upravljalnih dosežkov. Podjetje Elan bo poleg tega prejemalo licenčnino glede na prodajo izdelka Panzem(R) NCD.

Po licenčni pogodbi in ustrezni pogodbi o storitvah bo podjetje Elan proizvajalo EntreMedov Panzem(R) NCD, pripravek nanokristalne tehnologije z izboljšano biološko uporabnostjo in absorpcijo. V ZDA so Elanovo nanokristalno tehnologijo uporabili tudi za druge farmacevtske izdelke, kot so TriCor(R) (ki ga trži podjetje Abbott), Megace(R) ES (ki ga trži podjetje Par Pharmaceuticals), in Rapamune(R) (ki ga trži podjetje Wyeth). Leta 2004 sta obe strani podpisale pogodbo o klinični dobavi izdelka Panzem(R) NCD za preizkuse v prvi fazi. Ta pogodba vključuje tudi dobavo izdelka Panzem(R) NCD za drugo fazo ter kasnejše preizkuse. Izdelek Panzem(R) NCD je trenutno v fazi 1b, to so klinične raziskave pri bolnikih z razširjenim rakom. Podjetje EntreMed pričakuje, da bo z večstopenjskimi preizkusi v drugi fazi lahko začela v začetku leta 2006.

Paul V. Breen, izvršni podpredsednik oddelka Elan Drug Technologies, je povedal: "Veseli smo, da smo prijateljstvo z EntreMedom še poglobili. Upamo, da bodo pogodbe omogočile uvedbo novega izdelka z edinstvenimi prednostmi za bolnike z rakom.

"Predsednik in izvršni direktor podjetja EntreMed, James S. Burns, je komentiral: "Pogodbe nadaljujejo naše sodelovanje z Elanom za nadaljnji razvoj in proizvodnjo našega vodilnega potencialnega kliničnega zdravila Panzem(R) NCD. Začasni rezultati raziskav v fazi 1b kažejo, da dnevni odmerek Elanovega pripravka ohranja krvno raven 2ME2 znotraj želenega terapevtskega obsega, kar nam omogoča, da nadaljujemo s kliničnimi preizkusi v drugi fazi."

G. Burns je nadaljeval: "Poglobitev sodelovanja z Elanom je naslednji logični korak za EntreMed, ki nam omogoča izboljšanje postopkov in nadaljnjo dobavo za prihodnji klinični razvoj. Veselimo se tesnega sodelovanja z Elanom za dosego razvojnih ciljev in komercializacijo izdelka Panzem(R) NCD.

"O nanokristalni tehnologiji podjetja Elan

Elanova nanokristalna tehnologija je nova tehnologija za izdelovanje zdravil, ki nudi izvrstne rezultate, ko jo združimo s slabo vodotopnimi sestavinami. Vse več potencialnih zdravil, ki jih sintetizirajo farmacevtska podjetja, so slabo vodotopna. Mnoge od teh potencialnih inovativnih zdravil pogosto zavržejo zaradi slabih farmakokinetičnih lastnosti, kot so absorpcija, distribucija, metabolizem in izločevanje. Z nanokristalno tehnologijo bi lahko rešili velik del teh kemičnih sestavin.

Elanova nanokristalna tehnologija je ena izmed serije tehnologij, ki jih oddelek podjetja Elan Drug Technologies nudi svojim strankam. Elan Drug Technologies nudi tehnološke rešitve svetovni farmacevtski industriji. V 40 državah so uvedli več kot 30 izdelkov, s čimer so dokazali svojo uspešnost. Več informacij o široki ponudbi tehnologij, patentov in storitev oddelka podjetja Elan Drug Technologies je na razpolago na www.elan.com/EDT.

O Elanu

Podjetje Elan je biotehnološko podjetje, ki temelji na nevroznanosti. Osredotoča se na odkrivanje, razvoj, proizvodnjo, prodajo in trženje naprednih terapij za nevrodegenerativne in avtoimune bolezni ter hudo bolečino. Z delnicami podjetja Elan trgujejo na borzah v Londonu, Dublinu in New Yorku.

O izdelku Panzem(R) NCD

2ME2 je oralna, aktivna majhna molekula, ki napada celice tumorja z večstranskimi mehanizmi in zaustavi razvoj novih krvnih žil, ki hranijo celice tumorja. Predklinične raziskave Panzema(R), nanokristalne koloidne disperzije (Panzem(R) NCD), oralnega tekočega pripravka, so pokazale, da izdelek močno poveča biološko uporabnost zdravila, kar naj bi po pričakovanjih zvišalo raven zdravila 2ME2 pri bolnikih.

O podjetju EntreMed

Podjetje EntreMed, Inc. (NASDAQ: ENMD) je klinično farmacevtsko podjetje, ki razvija potencialna zdravila, predvsem namenjena zdravljenju raka in vnetij. Izdelek Panzem(R) (2-metoksiestradiol ali 2ME2), vodilno potencialno zdravilo tega podjetja, trenutno klinično testirajo za rak, prav tako pa ga razvijajo za ne-onkološke indikacije. EntreMed je pred kratkim napovedalo, da bo kupilo podjetje Miikana Therapeutics, Inc., klinično onkološko podjetje s sedežem v Fremontu v Kaliforniji. EntreMedov cilj je razviti in komercializirati nove pripravke, ki temeljijo na strokovnem znanju podjetja o angiogenezi, uravnavanju celičnih ciklov in vnetjih - procesih, pomembnih za zdravljenje raka in drugih bolezni, kot je revmatoidni artritis. Dodatne informacije o podjetju EntreMed so dostopne na spletni strani podjetja www.entremed.com in v različnih dokumentih Komisije za vrednostne papirje.

NanoCrystal(R) Technology je registrirana blagovna znamka v lasti podjetja Elan Pharma International Limited Corporation, Irska.

Panzem(R) je registrirana blagovna znamka v lasti podjetja EntreMed,

Inc.TriCor(R) je registrirana blagovna znamka v lasti podjetja Abbott Laboratories Corporation.

Megace(R) je registrirana blagovna znamka podjetja Bristol-Myers Squibb Company, pooblaščenega s strani podjetja Par Pharmaceutical, Inc.

Rapamune(R) je registrirana blagovna znamka v lasti podjetja Wyeth

Pharmaceuticals.

Napovedne izjave

To sporočilo vsebuje napovedi, kot jih določa novela zakona o pravnih postopkih za zasebna podjetja iz leta 1995 (Private Securities Litigation Reform Act of 1995). To so napovedi o prihodnji finančni in poslovni situaciji, strategijah, pričakovanjih in ciljih. Napovedne izjave so predmet številnih domnev, tveganj in negotovosti, ki se sčasoma spreminjajo. Napovedne izjave veljajo le za obdobje, ko so nastale, podjetja pa jih niso dolžna posodabljati. Dejanski rezultati se lahko bistveno razlikujejo od pričakovanih zaradi različnih dejavnikov. Ti vključujejo tudi tiste v dokumentu "Faktorji tveganja" Komisije za vrednostne papirje, med katerimi so tveganja, povezana s potrebami po dodatnem kapitalu in negotovostmi pri financiranju; izdelki v začetnih fazah razvoja; ni nujno, da rezultati v predkliničnih modelih kažejo na klinične rezultate, negotovosti, povezane s predkliničnimi in kliničnimi preizkusi; uspešnost kliničnega razvoja kateregakoli izdelka; odvisnost od tretjih strani; prihodnje potrebe po kapitalu; in morebitna tveganja, povezana s komercializacijo predlaganih izdelkov (trženje, varnost, upravljanje, patentiranje, odgovornost za izdelek, dobava, konkurenca in druga tveganja).

Emer Reynolds,

+353-1-709-4000

800-252-3526

Chris Burns,

800-252-3526

OR

Media:

Davia Temin,

212-407-5740

Elizabeth Headon,

+353-1-498-0300

OR

EntreMed, Inc.

Communications/IR

Ginny Dunn,

240-864-2643