O-STA

Zaznamujemo 100 obletnico rojstva Kajuha

Letos mineva 100 let od rojstva Karla Destovnika - Kajuha, pisatelja, poeta in velikega kulturnika iz Šaleške doline, ki je v naši dolini in celotni Sloveniji pustil neizbrisen kulturni pečat. Bil je upornik in pesnik mehkega srca in svobodna ptica, kakršna je tudi ptica kanja, po kateri je dobil vzdevek. Mestna občina Velenje in druge institucije bodo letošnji obletnici posvetile več dogodkov in aktivnosti.

Letos smo tej obletnici posvetili tudi občinsko slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je izvedlo Gledališče Velenje. Želimo pa, da bi tudi velenjski osnovnošolci vedeli, kdo je bil Kajuh, zato bo Mestna občine Velenje vsem učencem zadnje triade podarila predstavo Gledališča Velenje z naslovom Kanja, ob tej priložnosti pa si bodo ogledali tudi kratek dokumentarni film sestavljen s pomočjo umetne inteligence, retuširanih in koloriranih arhivskih črno-belih fotografij ter video posnetkov, ki ga je ustvaril Velenjčan Stane Špegel, glasbenik, skladatelj in avtor multimedijskih vsebin. Predstavo si bodo učenci ogledali maja, v mesecu mladosti.

Prav tako bomo danes, ko je obletnica njegove smrti, na vse velenjske osnovne šole dostavili sedem knjig za šolske knjižnice, in sicer: Zbrane pesmi 2015 (Karel Destovnik - Kajuh), Enaindvajset pesmi za enaindvajset let življenja (Karel Destovnik - Kajuh), Kajuh Pesnik vseh letnih časov, spominska monografija (Emil Cesar, Stane Hafner, Ivo Stropnik, Vlado Vrbič, dr. Milan Ževart), Kajuh v glasbi (Franc Križnar), Kajuh v drugih jezikih (David Vidmar Čeru) in Kajuh v prozi (Dušan M. Pirc).

9. aprila bo v Rdeči dvorani Velenje potekal eden večjih dogodkov, ki bo posvečen visoki obletnici - dobrodelni koncert Samo en cvet, ki ga organizira Združenje borcev za vrednote NOV Velenje v soorganizaciji z Ustanovo Franc Rozman Stane, na njej pa bodo nastopili lokalni glasbeni ustvarjalci.

Seznam drugih dogodkov in aktivnosti posvečenih 100 obletnici rojstva Karla Destovnika - Kajuha prilagamo, vendar je še v pripravi in ga dopolnjujemo, objavljen bo na naši spletni strani www.velenje.si in naših socialnih omrežjih.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje