O-STA

V Celju pestro pustno dogajanje

Celje, 23. februar 2022 - Celje bo od petka, 25. februarja, do torka, 1. marca, v znamenju pusta. Že zdaj je mogoče v mestnem središču opaziti pustno krasitev in pustne fotokotičke, v petek bo po ulicah krenila pustna povorka Osnovne šole Lava. V torek nas bodo obiskali kurenti, ocenjevali bomo pustno krasitev mestnih lokalov, mestne pekarne pa bodo prispevale približno 300 brezplačnih krofov.

OŠ Lava je s torkom, 22. februarjem, na Stanetovi ulici na ogled postavila likovno instalacijo Ohranjamo ljudsko izročilo in običaje, v petek pa bodo šolarji pustne običaje obudili s pustno povorko s skupinskimi maskami. Povorka bo najprej obiskala Mestno četrt Lava, na Trgu Celjskih knezov pa bo ob 10. uri oblikovala povorko, ki bo krenila na pot proti Krekovem trgu. Na poti se bodo pustne maske posladkale s krofi, ki so jih poklonili Novi tednik in Radio Celje ter Pekarna Geršak.

V torek bo pred Turistično informativnim centrom na Glavnem trgu 17 stojnica, kjer bo Zavod Celeia Celje razdelil 300 brezplačnih krofov. Na pobudo Zavoda Celeia Celje za sodelovanje so se odzvale mestne pekarne, ki bodo prispevale krofe. To so Pekarna in slaščičarna Rolca, Slaščičarna Zvezda, Žito, trgovina na Prešernovi, Pekarna Peternelj in trgovina Logarska, Pekarna Mlinar in Pekarna Geršak.

Na pustni torek ob 10. uri bodo po mestnem središču zimo preganjali kurenti, v dopoldanskem času pa bo mestne lokale obiskala tričlanska pustna žirija, ki jo bodo sestavljali predstavnik Zavoda Celeia Celje, Muzeja novejše zgodovine Celje in Turistične društva Celje, in iskali najlepše pustno okrašene mestne lokale. Prvi trije lokali bodo kot nagrado prejeli predstavitev v naslednji številki mestnega časopisa Dobimo se v mestu.

Ob sprehodu skozi mestno središče lahko meščani in obiskovalci poiščejo tudi veliko pustno masko Monka, ki visi na zvezdo, fotokotički pa se skrivajo na treh lokacijah: Zid slavnih je na zvezdi, zvezda s pustno masko na Prešernovi, Postani Friderik, Postani Veronika pa na Stanetovi.

S sprostitvijo koronavirusnih ukrepov so pustovanja pripravili tudi nekateri mestni ponudniki, gostinci in javne institucije. Na pustno soboto Tehnopark Celje med 11.15 in 12.15 pripravlja delavnico Remask, na kateri bodo udeleženci iz odsluženih oblačil izdelovali pustne maske. Pustno rajanje v Tehnoparku bo med 13.00 in 13.15 v soboto, nedeljo in torek. V Celjskem mladinskem centru med 10. in 13. uro organizirajo MCC-jev interaktivni cirkus Pustokus. Tamokoučiri bo imel v soboto in torek dopoldan brezplačen pustni zajtrk, v soboto zvečer pa pustno rajanje. Pustovanje bo v soboto tudi v Špitalu za prjatle.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si

i rr