O-STA

NLB Skupina: Uspešno poslovanje v letu 2021 prineslo rekordno visok dobiček v višini 236,4 milijona evrov

Z uspešnim poslovanjem je NLB Skupina v letu 2021 ustvarila rekordno visok dobiček v višini 236,4 milijona evrov, kar je precejšnja rast v primerjavi z letom poprej, brez upoštevanja učinkov nakupa Komercijalne Banke, Beograd, kažejo nerevidirani podatki za leto 2021. Doseženi rezultati postavljajo trdne temelje za nadaljnje uspešno delovanje NLB Skupine in premagovanje novih, zanimivih izzivov, ki so pred nami.

"Rezultati poslovanja NLB Skupine v letu 2021 kažejo, da puščamo epidemijo daleč za sabo ter da, kar je še bolj pomembno, iz nje prihajamo močnejši kot kdaj koli," je ob objavi nerevidiranih poslovnih rezultatov za leto 2021 poudaril predsednik uprave NLB d.d. Blaž Brodnjak.

Ključne poudarke poslovanja NLB Skupine v letu 2021 in napovedi za leto 2022 ter predstavitev za vlagatelje (v angleškem jeziku) najdete na spodnjih povezavah.

"Nadzorni svet z zadovoljstvom ugotavlja, da je NLB Skupina uspešno izkoristila priložnosti, ki jih je ponujalo ugodno gospodarsko okolje z močno rastjo BDP v regiji ter zdrava zasebna potrošnja in povpraševanje po kreditih," pa je ob objavi rezultatov dejal predsednik Nadzornega sveta NLB d.d. Primož Karpe. "Poslovni rezultati skupine dokazujejo, da so njeni cilji postavljeni smotrno in strateško, s poudarkom na inovativnih finančnih produktih, ki omogočajo višjo in konsistentno rast prihodkov ter inovativne digitalne rešitve na ključnih trgih. Poleg tega je preteklo leto še enkrat potrdilo pomen hčerinskih bank, ki so ključni dejavnik ne le za poslovanje NLB Skupine, temveč tudi na posameznih trgih, kjer ima večina od njih sistemsko pomembno vlogo. Trdno smo prepričani, da bo nadaljnja konsolidacija znotraj skupine ponudila dodatne priložnosti za izkoriščanje sinergij in dodatno krepitev položaja banke. Tako bomo naredili vse, kar je potrebno, da v prihodnje dejansko vodimo inovativne trende v bančništvu , ne le branimo svoje tržne položaje, in to v času, ko nekateri svetovni trendi kažejo, da naj bi digitalizacija izpodrinila uporabo klasičnega bančnega modela v segmentu prihodkov potrošnikov," je dodal.

Skupina je v letu 2021 dosegla veliko pomembnih mejnikov. Med drugim je bila uspešno zaključena združitev dveh bank v Črni gori (NLB Banke Podgorica in KB Podgorica), pa tudi prodaja KB Banja Luka, če jih navedemo le nekaj. Med našimi strankami in širšo javnostjo smo zabeležili tudi veliko večjo naklonjenost našim storitvam in produktom, pa tudi pozitivnemu vplivu, ki ga ima Skupina na gospodarstvo in družbo.

Če pogledamo v prihodnost, lahko potrdimo, da bo NLB Skupina še naprej sledila svojim strateškim ciljem, pri čemer se bomo osredotočali predvsem na intenzivno digitalizacijo in zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, kot tudi na trajnostno poslovanje in razvoj, z izplačilom dividend pa želimo upravičiti tudi pričakovanja svojih deležnikov.

"Pred nami je še veliko izzivov, a se z njimi spoprijemamo samozavestno. Razlog za to je ekipa predanih sodelavcev, talentov in izkušenih strokovnjakov, ki jim je za naše poslanstvo resnično mar in so za doseganje ciljev pripravljeni vložiti tudi dodaten trud in energijo," je pojasnil predsednik uprave Blaž Brodnjak. "Veseli smo, da je v začetku leta 2022 Nadzorni svet v upravo imenoval tri nove člane, ki nam bodo pomagali usmerjati našo Skupino in izkoristiti priložnosti, ki nas čakajo v prihodnje. Veselimo se združitve naših dveh bank v Srbiji konec aprila ter nadaljnjih priložnosti tako za organsko rast kot tudi širitev z združitvami in prevzemi," je še dodal.

Več informacij o nerevidiranih poslovnih rezultatih za leto 2021 boste lahko izvedeli danes, v četrtek, 24. februarja 2022, ob 16.00 CET/15.00 GMT med spletno predstavitvijo Uprave NLB d.d., ki bo potekala na povezavi https://bit.ly/3GZbGLL. Člani Uprave bodo, tako kot običajno, med predstavitvijo v živo odgovarjali na vaša vprašanja, ki jih lahko postavite tudi v živo, prek spletne aplikacije na zgornji povezavi ali pa jih enostavno pošljete na elektronski naslov IR@nlb.si.

NLB Komuniciranje