O-STA

V Bruselj po odgovore glede prestrukturiranja

Minuli teden so predstavniki Mestne občine Velenje obiskali Bruselj, kjer so se srečali s predstavniki evropskih institucij z namenom, da bi pridobili več informacij glede oblikovanja in priprave novega mehanizma Sklada za pravičen prehod (SPP).

Predstavnikom generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko (DG REGIO) so predstavili strateške projekte, med katerimi so kot prioritetni projekt za direktno financiranje izpostavili projekt Preobrazba daljinskega ogrevanja Šaleške doline. Prav tako so vzpostavili dialog s pristojnimi na generalnem direktoratu za energijo (DG ENER) pri Evropski komisiji, kjer potrjujejo programske dokumente. Mestno občino Velenje so povabili k aktivni participaciji v platformi SPP ter k sodelovanju na mednarodni konferenci glede prestrukturiranja premogovnih regij, ki bo v Bruslju potekala od 10. do 12. maja.

Na DG REGIO, ki je pristojen za politiko Evropske komisije na področju regij in mest, se zavedajo zahtevnosti prehoda iz premoga v brezogljično družbo, čemur se je zavezala Evropa. Seznanili so nas, da še nobena država ni pričela s črpanjem sredstev iz mehanizma SPP, ki bo del programa nove finančne perspektive in bo sestavljen iz več stebrov. Prioritetno bodo sredstva namenjena reševanju socialno-gospodarskih vprašanj in profitnim projektom gospodarstva. V Sloveniji bodo sredstva iz sklada namenjena za dve premogovni regiji, Zasavje in SAŠA regijo. Trenutno so v pripravi teritorialni načrti, ki morajo biti s strani Evropske komisije potrjeni do konca tega leta. V SAŠA regiji je projekt Preobrazba daljinskega ogrevanja Šaleške doline prioritetnega in strateškega pomena, zato predlagamo, da bi se financiranje zanj potrdilo direktno iz EU sredstev kot del teritorialnega načrta.

Na DG ENER, kjer so na voljo za svetovanje, pomoč in podporo, so nam pripravljeni pomagati pri izvedbi prijave in podpore glede financiranja projekta Preobrazba daljinskega ogrevanja Šaleške doline.

Mestna občina Velenje se je odzvala vabilu DG REGIO in postala članica evropske platforme Sklada za pravičen prehod, kjer bomo lahko pravočasno pridobili kakovostne informacije, smernice, svetovanja in podporo Evropske komisije ter generalnih direktoratov glede prestrukturiranja, ki bodo pripomogli k učinkovitejši pripravi projektov v sklopu izstopa iz premoga.

Z namenom svetovanja in podpore pri iskanju virov financiranja projektov so se sestali tudi s predstavniki Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju (SBRA). Zagotovili so nam vso podporo in pomoč pri direktnem iskanju finančnih virov.

Z vodstvom svetovalne družbe Ecorys, ki je vodilna evropska svetovalna in raziskovalna družba ter izvajalka mednarodnega programa za premogovne regije, smo izmenjali stališča glede naših ključnih projektov in pridobili koristne informacije, vezane za samo izvedbo. Svetovalna družba Ecorys je pristojna izvajalka mednarodnega programa za premogovne regije, Sklad za pravičen prehod pa vir za črpanje evropskih sredstev iz naslova prestrukturiranje premogovnih regij in izstop iz premoga.

Mestno občino Velenje so v Bruslju predstavljali direktor občinske uprave mag. Iztok Mori, vodja Urada za prestrukturiranje in gospodarski razvoj Karla Sitar, direktor Zavoda Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroška Boštjan Krajnc in vodja projektov iz KSSENE Niko Natek.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje