O-STA

Celje v znamenju žensk

Celje, 2. marec 2022 - Ob bližajočem se dnevu žena, ki ga obeležujemo 8. marca, se bo v Celju zvrstilo nekaj zanimivih kulturnih dogodkov. Posebej izpostavljamo brezplačno vodenje, na katerem boste spoznale_i znane in zaslužne Celjanke.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje v torek, 8. marca 2022, vabi na brezplačno vodenje Celje skozi oči svojih slavnih žensk z lokalnim turističnim vodnikom Urošem Mijoškom. Vodenje se bo začelo ob 17. uri pred Turistično informativnim centrom na Glavnem trgu 17. Obvezna je prijava, saj je število mest omejeno na 30 oseb.Prijave zbiramo do ponedeljka, 7. marca, do 12. ure, na elektronski naslov tic.celje@celje.si

Osmi marec je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk, zato bomo na sprehodu po starem mestnem jedru izpostavili zgodbe Celjank, ki so - posredno ali neposredno - sooblikovale podobo našega mesta, regije ali celo sveta! Močne ženske so pogosto ostale v senci, a ne prezrte. Pot, ovita okoli sveta, se je za Almo Karlin začela in končala v Celju. Vmesni postanki so bili prav tu za nepopustljivo borko Tončko Čeč, predano sindikalnemu boju, ter Pavlo Jesih, žensko, ki je bila med vodilnimi v dveh panogah, v katerih so tedaj prevladovali moški - v alpinizmu in v kinematografih. Slišali bomo zgodbe žensk, za katere ni nujno, da so bile kraljice, grofice, da bi bile stebri zgodovine. A bile so prav to. In še veliko več. Vodenje se bo končalo ob kozarčku penine in razstavi Festivala Račka, ki ga v svojih razstaviščih do 17. aprila predstavlja Center sodobnih umetnosti Celje.

Prav tako ob 17. uri se bo v dvorani Barbare Celjske v Knežjem dvoru začelo predavanje v organizaciji Pokrajinskega muzeja Celje z naslovom Zadnje arheološke novice: Egipčanska kraljica Kleopatra - v Kranju. Predavateljica bo Verena Perko, kustosinja v Gorenjskem muzeju v Kranju in docentka na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Predavanje bo v sklopu medmuzejske občasne razstave Ženske zgodbe (Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete), ki je na ogled do 31. marca.

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo ob 18. uri odprli občasno razstavo (P)ostati ženska, ki s predstavljanjem osebnih in kolektivnih zgodb žensk odpira prostor premisleku o intimnem občutenju in zavedanju spola, družbenih odnosih in predstavljanju žensk v muzejih. V Osrednji knjižnici Celje bo ob 18. uri potekal dogodek Ženske, ki nas spremljajo, sproščen pogovor s tistimi ženskami iz naše bližine, ki s svojo ustvarjalnostjo, delovanjem in uspehi zaznamujejo naša življenja. Že 7. marca bo v študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje predavanje z naslovom Zakaj 8. marca praznujemo mednarodni praznik žensk?

V soboto, 12. marca, ob 19. uri vas vabimo v Celjski dom na predstavo Med dvema ognjema Nataše Živković, ki uprizarja družinske konstelacije hči - mati, hči - oče in hči (v vlogi matere) - otrok. Performans v produkciji Vie Negative organizira Center sodobnih umetnosti in je del spremljevalnega programa ob razstavi (P)ostati ženska v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si