O-STA

Navijajmo vsi za Jerneja

SPOROČILO ZA JAVNOST

Ljubljana, 3. marca 2022 - Jutri se začnejo paralimpijske igre v Pekingu, na katerih bo nastopil tudi naš vrhunski aplski smučar Jernej Slivnik. Prav je, da njegove nastope podpremo vsaj tako zagreto, kot smo podprli nastope naših odličnih olimpijcev. Loterija Slovenije je prizadevanja parašportnikov podprla s posebno izdajo srečk.

Po izjemnem uspehu slovenskih športnic in športnikov na zimskih olimpijskih igrah bo na paralimpijskih igrah Slovenijo že drugič zastopal vrhunski alpski smučar, 21 letni Jernej Slivnik. V zadnjih letih je močno napredoval in je trenutno med 10 najboljšimi parasmučarji na svetu. Na paralimpijadi si želi izboljšati svoje 12. mesto, ki ga je v veleslalomu dosegel na prejšnji izvedbi iger. Za Jerneja bomo držali pesti dvakrat: 10. marca na veleslalomu in 12. marca na slalomski tekmi.

Nastopi Jerneja Slivnika bodo izjemna priložnost, da se tudi v Sloveniji širše zavemo izjemnosti dosežkov parašportnikov in pomena, ki ga lahko ima šport tudi za ljudi, ki se soočajo z invalidnostjo.


"Športniki invalidi so predvsem izjemni športniki. Njihova želja po preseganju samega sebe je izredna. Uspešni so tudi na področjih, kjer so gotovo velikokrat slišali, da ne bodo zmogli. Zato je prav, da jim zagotovimo enake možnosti in izpostavljenost v javnosti kot ostalim športnikom. Njihove zgodbe so še bolj zanimive in so polne navdiha, zato je prav, da jih vsi slišimo." je pred pričetkom največjega športnega spektakla na svetu dejala Romana Dernovšek, predsednica uprave Loterije Slovenije. Tudi uradna maskota paralimpijskih iger Shuey Rhon Rhon nosi sporočilo o pomenu vključenosti invalidov v družbo ter klic k večjemu razumevanju med kulturami sveta.

Vrhunski uspehi so posledica vztrajnosti in vrednot, po katerih živijo slovenski športniki invalidi. So občudovanja vredni in vsem za zgled, pri tem pa so ključne osebne in ne le vrhunske zmage. Loterija Slovenije zato podpira prizadevanja, da bi bila športna udejstvovanja omogočena in dostopna vsem invalidom, ki si to želijo. To je tudi smisel dolgoletnega partnerstva z Zvezo za šport invalidov Slovenije - Slovenskim paralimpijskim komitejem (ZŠIS).

V sklopu aktivnosti za podporo slovenskim parašportnikom in v sodelovanju z ZŠIS je Loterija Slovenije izdala tudi posebno srečko.


Paralimpijka predstavlja šest športov - paraplavanje, odbojko sede, parastrelstvo, parakolesarjenje, paraatletiko in para namizni tenis. Med igrami pa ne bo predstavljala le dobitne kombinacije ali sanj o lepšem življenju, pač pa možnost povezovanja med navijači, športniki in številnimi organizacijami, ki skrbijo za zagotavljanje boljših pogojev za šport vseh invalidov.

Ne vemo še, komu vse bo srečo prineslo praskanje Paralimpijke. Upamo pa lahko, da bo tudi zaradi nje paralimpijske nastope Jerneja Slivnika letos gledalo rekordno število ljudi. Junaki njegovega kova si to zaslužijo.

S sodelovanjem v loterijskih igrah pomagate podpirati več kot 500 invalidskih, humanitarnih ter športnih organizacij in projektov letno. HVALA.