O-STA

Sobivanje/nebeneinander

GIMNAZIJA CELJE - CENTER, DRUŠTVO GCC

SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalni večer ob svetovnem dnevu poezije Gimnazije Celje - Center in Društva GCC bo po treh letih spletnih izvedb ponovno zazvenel v živo v celjskem Narodnem domu

Že štirinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje - Center (GCC) in v Društvu GCC v čast svetovnemu dnevu poezije in začetku pomladi pripravili posebno prireditev, ki bo v četrtek, 17. 3., ob 19. uri v Narodnem domu Celje. Tokrat je posvečena medsosedskemu dialogu, častni pokrovitelj prireditve pa je Avstrijsko veleposlaništvo Ljubljana.

Na GCC so prepričani, da umetnost lahko premosti še tako trdno in neomajno fizično mejo, in tako so v sodelovanju z dijaki in učitelji s partnerske šole BORG iz avstrijske Radgone zasnovali prireditev, ki želi v teh nenavadnih časih poudariti pomen sobivanja, razblinjati meje in se dvigovati nad jezikovne ter miselne prepreke, ki bremenijo današnji svet. Posebna gosta prireditve bosta Robert Prosser in Lan Sticker, avstrijska literarna umetnika, glasbenika in performerja, ki bosta v dopoldanskem času za dijake pripravila tudi ustvarjalno delavnico.

Vsakoletni projekt, ki je v osnovi namenjen medkulturnemu dialogu in umeščanju knežjega mesta v globalno kulturno krajino, na GCC pripravljajo pod okriljem dejavnosti mreže šol Unesco ASP, v kateri je članica z mednarodnim statusom tudi Gimnazija Celje - Center. Letos so mladi ustvarjalci v ospredje postavili vprašanje sobivanja, ki ima v teh turbulentnih časih še poseben pomen. S soustvarjanjem bodo skušali zabrisati meje, ki jih v naših okoljih navidezno ustvarja jezik in poudariti univerzalno govorico umetnosti, ki mora (p)ostati temelj sobivanja prihodnosti.

V goste prihaja glasbena zasedba Music&Voice Gimnazije BORG iz avstrijske Radgone, ki je sestavljena iz zbora in inštrumentalne zasedbe, na njihovem repertoarju pa je zlasti pop glasba preteklih petdesetih let. Nastopile bodo tudi glasbene zasedbe GCC - Dekliški pevski zbor, FaVoZa in The Šlagers s solisti in recitatorji.

Na GCC ta prireditev, ki jo vsako leto pripravijo v sodelovanju z enim od veleposlaništev akreditiranih v Sloveniji, uvaja pestro kulturno pomlad. V torek, 5. 4., se bo v Celjskem domu zavrtel vsakoletni Vrtiljak, prireditev dijakov programa predšolska vzgoja, dva dni kasneje bodo v dvorani Golovec po treh letih znova pripravili maturantski ples, v sredo, 13. 4., bo v Narodnem domu zazvenel tradicionalni Pomladni koncert, zadnji teden pouka pred prvomajskimi počitnicami pa bodo na šoli posvetili svetovnemu dnevu knjige.

PRILOGA: Fotografije z večera ob svetovnem dnevu poezije 2019 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si