O-STA

Razstava Bivanje z lesom na avstrijskem Koroškem

Logotip podjetja SLOWOODLIFE d. o. o.

Potujoča razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE, ki prikazuje najnovejše trende in primere dobrih praks s področja lesene gradnje, pohištva in dizajna tokrat širi zavest o prednostih bivanja z lesom tudi v zamejstvu. V petek, 11. marca 2022, je potekala otvoritev razstave v kulturnem domu Pliberk na avstrijskem Koroškem.

Na otvoritvi razstave, ki jo podpirata z Javna agencija SPIRIT Slovenija in Direktorat za lesarstvo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, so zbrane nagovori Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo, Štefan Visotschnig, župan Pliberka, Primož Kokovica, poslovodja Kulturnega doma Pliberk, Liljana Vogrinec, direktorica podjetja SLOWOODLIFE d. o. o., in odgovorni urednik portala www.slowoodlife.com Dušan Waldhütter.

Danilo Anton Ranc, generalni direktor, Direktorat za lesarstvo, MGRT je v nagovoru poudaril pomen lesa in prizadevanja direktorata: "Ker se zavedamo potenciala lesa za doseganje okoljevarstvenih ciljev Evropske komisije ter za razvoj slovenskega gospodarstva, smo lesno industrijo umestili v strateške dokumente. Z razpisi želimo spodbuditi investicije v lesni industriji za razvoj lesarstva v panogo z visoko dodano vrednostjo in ustvarjanjem zelenih delovnih mest. Sodelujemo tudi z izobraževalnimi institucijami in šolami in vzpodbujamo mlade, da se odločajo za lesarski poklic. Naj tudi tukaj povabim investitorje k naložbam v Sloveniji, uporabnike pa k uporabi lesa."

Štefan Visotschnig, župan Pliberka je pozdravil promocijo in spodbujanje uporabe lesa: "Vidim, da ste z vašimi idejami na pravi poti, saj se v naši deželi mora spodbujati gradnja z lesom. Verjamem, da je dobro gospodarjenje z gozdovi in povišan odstotek gradnje z lesom naša prihodnost."

Primož Kokovica, poslovodja Kulturnega doma Pliberk je izrazil zadovoljstvo, da lahko gostijo razstavo: "Zelo nas veseli, da je razstava Bivanje z lesom zašla tudi v Podjuno. Na razstavljenih slikah lahko vidimo kaj vse lahko nastane, če se srečata les in pridne roke izdelovalcev z umetnostjo. Kulturni dom se tako še naprej kaže kot pomembna stična točka med Slovenijo in Avstrijo, saj nas povezuje tako na gospodarskem kot kulturnem področju."

Liljana Vogrinec, direktorica podjetja SLOWOODLIFE, d. o. o. je povedala, da je razstava Bivanje z lesom kroži po Sloveniji že osmo leto. "V tem času se nenehno razvija, dopolnjuje, povezuje, raste, pravzaprav diha kot diha les. Je knjiga zgodb z zelo raznoliko vsebino; govorijo o dizajnu, estetiki, funkcionalnosti in kakovosti bivanja, imajo pa eno samo rdečo nit: uporabo lesa, naravnega materiala, ki ga imamo v Sloveniji v izobilju."

Dušan Waldhütter, odgovorni urednik portala slowoodlife.com, ki je povezoval odprtje razstave v Pliberku, je prepričan, da brez povezovanja na področju lesa in trajnostnega razvoja in ne bomo deležni pravega napredka. "Organizacije, vodje in mediji moramo zavzeti stališče, saj sprejemamo odgovornost ne samo zase in za svoje podjetje ampak tudi za napredek družbe. Tudi v tem pogledu je les zelo pomemben, saj je prepoznan kot temeljni nosilec naše zelene transformacije in razvoja."

Otvoritev v Pliberku je popestril glasbeni nastop učenca Slovenske glasbene šole dežele Koroške Jone Sadjaka, z unikatnimi lesenimi stoli je prizorišče dodatno ozaljšala Srednja šole Slovenj Gradec in Muta. Stoli so nastali v njihovi šolski lesarski delavnici, idejni načrt zanje pa so pripravili študenti arhitekture iz Ljubljane. Na otvoritvi smo lahko prisluhnili tudi dijaku 5. letnika programa lesarstva Tomažu Šepulju.

Razstava bo v Pliberku na ogled do 31. marca 2022, nato se seli v Portorož. Več informacij o potujoči razstavi, katere partnerja sta tudi podjetji Geberit in CBD, si lahko preberete na spletni strani razstave Slowoodlife, videoposnetke pa si ogledate na YouTube kanalu.

Več informacij: office@slowoodlife.com;

041 283 694 (Liljana Vogrinec);

040 755 862 (Dušan Waldhütter)

Foto: SLOWOODLIFE

Fotografija stola: Foto: Srednja šola Slovenj Gradec in Muta