O-STA

Erševci že nekaj let zapored zlati na državnem Cankarjevem tekmovanju

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje že vrsto let poteka tudi na elektro in računalniški šoli. Dijaki pridno prebirajo literaturo, predpisano za tekmovanje, in so vsako leto zelo uspešni tudi na državnem tekmovanju.

V tem šolskem letu so dijaki prvih in drugih letnikov prebirali sodobni roman Ferija Lainščka: Kurji pastir; dijaki tretjega in četrtega letnik pa dramska dela Alenke Goljevšček Kermauner: Pod Prešernovo glavo in Pigmalion, avtorja: Georgea Bernarda Shawa.

Šolsko tekmovanje je bilo 9. novembra. Bronasto priznanje so prejeli Lara ZAVERLA, 2.Tra; Timotej KOMPARE, 2. Tra; Danaj ČEBULAR, 4. Trb; Lovro NAPOTNIK, 4. Tra; in Tadej REBERNJAK, 4. Trb.

Na regijsko tekmovanje, ki je bilo 9. 12., (preko spleta), sta se uvrstila Lara Zaverla in Danaj Čebular. Organizatorka tega tekmovanja je bila letos naša šola.

Oba sta se uvrstila še na državno tekmovanje, ki je bilo 12. februarja. Z odlično uvrstitvijo sta prejela Zlato Cankarjevo priznanje. Obe mentorici (Nataša Meh Peer in Bojana Vrbnjak) sva ponosni na njuna dosežka in jima čestitava. Izvrstna sta.

Danaj o svoji izkušnji

Letos smo že drugo leto zapored pisali Cankarjevo tekmovanje na daljavo. Pisanje na tak način ima svoje izzive, ki pa smo jih z lahkoto rešili. Tekmovalci in tekmovalke smo se prijavili na DMFA strežnik in pod videonadzorom odpisali svoj spis. Letošnje knjige so bile dramska dela slovenske pisateljice Alenk Goljevšček Kermauner: Pod Prešernovo glavo in Srečna draga vas domača ter drama Pigmalion, avtorja: Georgea Bernarda Shawa. Državna komisija je tekmovanje poimenovala "Vedre bližine med nami".

Knjige so mi bile zanimive, njihove teme in motivi pa so izpostavili vprašanje o oblasti, razlikah med družbenimi razredi in kapitalizem.

Lara o svoji izkušnji

Že v preteklem letu je bilo Cankarjevo tekmovanje na daljavo in letos ni bilo prav nič drugače. Vendar pa nam zahvaljujoč tehnologiji ni postavljalo precejšnjih preglavic. Vseeno bi lahko rekla, da je kar nenavadna izkušnja, saj se dosti bolj zaveš, kako se tvoje pisanje spisa spremlja.

Izbrano delo za vse nivoje tekmovanja je bilo letos Kurji pastir, prvi del v triologiji avtobiografskih del Ferija Lainščka. Pisali pa smo pod vtisom naslova letošnjega tekmovanja "Vedre bližine med nami".

Epsko delo je bilo letos res samo eno, zato ga je bilo potrebno v treh spisih podrobno obdelati, kar ne bi bilo tako preprosto, če ne bi bil izhodni roman več kot vsebinsko zadovoljiv.

Nataša Meh Peer

Bojana Vrbnjak

Elektro in računalniška šola

Šolski center Velenje