O-STA

Pretresljivo delo Passio Anno Domini MMXXII slovenskega skladatelja Damijana Močnika

skladatelj Damijan Močnik
dirigent Simon Krečič
Amor aeternum
Zbor Slovenske filharmonije

Amor aeternum (VIP 4)


18. marec 2022 ob 19.30 (predkoncertni pogovor ob 18.30)


Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija


Zbor in instrumentalni ansambel Slovenske filharmonij; Simon Krečič, dirigent; Marta Močnik Pirc, sopran (Historicus); Theresa Plut, sopran (Angelus); David Jagodic, tenor (Pilatus); Jože Vidic, bas (Kristus)


Spored: Damijan Močnik: Passio Anno Domini MMXXII


Četrti koncert Vokalno-instrumentalnega programa na oder prinaša pretresljivo delo Passio Anno Domini MMXXII slovenskega skladatelja Damijana Močnika, ki se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najpomembnejših zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev pri nas. O njegovi mednarodni odmevnosti pričajo redne izvedbe njegovih skladb na najprestižnejših festivalih po svetu. Za svoj ustvarjalni opus je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2022.


"Pasijon je komponiran kot zvočno razmišljanje ob Jezusovem odrešilnem trpljenju. Izpostavil sem nekatera ključna dejanja in dogodke, v katerih se lahko prepozna vsakdo: največja priljubljenost in naslednji trenutek največja osovraženost, izdajstvo, zatajitev, obsojanje in obsodba zaradi namišljene krivde in na drugi strani neskončna, večna Ljubezen. Zaradi epidemije covida-19 je nastala nova različica Passio Anno Domini MMXXII, ki je zvočni odraz aktualnega časa in razmer, v katerih smo se znašli." Damijan Močnik, skladatelj