O-STA

Gounodova opera Faust sinoči požela velik odziv občinstva

Na nocojšnji predstavi bodo nastopili Irakli Murjikneli kot Faust, Nebojša Babić kot Mefisto, Rossana Potenza kot Margareta in Jadranka Juras kot Siébel.

Močna interpretacijska sila ustvarjalcev uprizoritve zasenčila režiserjev komentar o umetniški svobodi

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana so sinoči premierno uprizorili opero Faust, delo v petih dejanjih skladatelja Charlesa Gounoda. Dramatično zgodbo, pod katero se podpisuje belgijski režiser Frank Van Laecke, so odlično poustvarili domači solisti, ki jih je občinstvo nagradilo z dolgim aplavzov, ki ga je režiser v luči aktualnih političnih razmer izkoristil za svoj pogled na umetnost.

Tudi na sinočnji premierni uprizoritvi Fausta, ki je bil nazadnje kot koprodukcijska predstava na odru Cankarjevega doma uprizorjen pred skoraj 20 leti, je občinstvo ustvarjalce in celotno umetniško ekipo nagradilo z vzkliki in dolgim aplavzom. Slednjega je na poklonu umetnikov in ustvarjalcev pred odprto zaveso želel izkoristiti tudi režiser Frank Van Laecke, ki mu ni bilo všeč, da v scenografiji četrtega dejanja za steno z okni ni mogel uporabiti majhnih rumenih in modrih zastav, ki bi aktualizirale trenutne razmere v Ukrajini.

V svojem krajšem govoru, ki ni bil načrtovan niti vnaprej dogovorjen z vodstvom gledališča in umetniki, je zato režiser povedal, da mu je uporabo teh barv v uprizoritvi prepovedal sam direktor gledališča Staš Ravter. Direktor in umetniški direktor opere Marko Hribernik prej nista vedela za režiserjevo namero, saj ju režiser o tem ni obvestil, niti ni seznanil umetniške ekipe.

Vodstvo je enotno v mnenju, da politične razmere ne smejo vplivati na prvotno podobo predstave - režiser je v svoji izvirni obliki predstave uporabil modre-bele-rdeče zastave - in da bo SNG Opera in balet Ljubljana še naprej ostala apolitična ustanova, saj da politične teme umetnosti in umetniškosti ne smejo izrabljati zdaj, danes in v prihodnosti.

Direktor Staš Ravter je tudi Ministrstvu za kulturo na njihovo vprašanje o morebitnem sodelovanju in podpori ukrajinskim umetnikom in kulturi poslal odgovor, da je gledališče odprto za vso umetnost in umetnike sveta: "V SNG Opera in balet Ljubljana podpiramo tako ukrajinske umetnike kot tudi ves narod. Člana našega baleta in orkestra ukrajinskega rodu sta sodelovala pri dobrodelnem koncertu na RTV Slovenija, namenjenem zbiranju pomoči Ukrajincem, na generalno vajo pred premiero opere Faust pa smo povabili tudi 50 članov Ukrajinskega mladinskega simfoničnega orkestra. Posebej bi rad poudaril predlog, ki je že ob samem nastanku naletel na izjemno pozitivne reakcije, da bi pri Ministrstvu za kulturo ustanovili sklad in zagotovili pravne podlage, da bi lahko v javnih zavodih začasno zaposlovali ukrajinske umetnike v eksilu. Tako bi jim zagotovili delovno kontinuiteto, zavarovanje in nenazadnje tudi nemoteno profesionalno eksistenco namesto statusov beguncev."

Vsebino mogočne predstave o doktorju Faustu, ranocelniku, astrologu in alkimistu dvomljivega slovesa, ki je prodal svojo dušo hudiču, da bi si za kratek čas pridobil mladost, si bo mogoče na odru ogledati do 26. marca 2022.

Nocoj bo na sporedu druga premiera z gostujočimi solisti. Kot Faust bo nastopil Irakli Murjikneli (Faust), Mefisto bo Nebojša Babić, Margareta Rossana Potenza, Siébel Jadranka Juras, Marta bo Barbara Sorč, domača solista Ivan Andres Arnšek in Robert Brezovar pa bosta nastopila kot Valentin in Wagner.

Orkester bo vodil mladi dirigent belgijskega rodu Ayrton Desimpelaere, ki od leta 2017 deluje kot gostujoči dirigent na Šoli za jazzovsko in sodobno glasbo IMEP v Parizu, kjer je tudi profesor orkestrskega dirigiranja, zborovskega petja in pevske tehnike.

Scenografija je delo Paula Gallisa, oblikovalec svetlobe je Marc Heinz, za koreografijo pa je poleg režiserja poskrbela Ingrid Coppieters.

***