O-STA

Na ogled je prva razstava študentov vizualnih komunikacij na UP Pedagoški fakulteti

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) je z letošnjim študijskim letom (2021/2022) pričela z izvajanjem novega univerzitetnega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje (VUO), ki predstavlja nov, interdisciplinaren poklic, ki sledi trendom družbe. Študentke in študentje so svoje prve izdelke, nastale tekom prvega letnika prvič izvajanega študija, predstavili na razstavi, ki je na ogled v atriju UP Pedagoške fakultete do konca aprila. Razstavo del odlikujejo mladostna neobremenjenost, domišljija in pestrost likovnih tehnik ter motivov.

Otvoritev razstave je potekala v ponedeljek, 28. marca, po uvodnem nagovoru dekanje dr. Mare Cotič, je glasbeno obogatil violinist profesor Vladimir Batista, svoj pogled na nova umetniška dela sta predstavila mag. Peter Ciuha in koordinator razstave Vid Lendard, ki je delil tudi nekaj misli o prvem letu izvajanja študija ter sami razstavi,

Prvi semester nove študijske smeri Vizualnih komunikacij je za vami. Kako ga ocenjujete?

Svoje delo kot profesor ocenjujem kar dobro. Prvič po študiju predavam in vodim vaje Umetnostne zgodovine. Veliko priprav je bilo potrebnih in čas, da sem ugotovil, kaj študenti potrebujejo. S študenti smo se sedaj že dobro ujeli, uspeli smo zgraditi zaupanje in pristno sodelovanje. Kot vsak profesor pa si želim več angažiranosti, študija in problemskih vprašanj.

Pripravili ste prvo samostojno razstavo. Kakšni so občutki? Koliko časa ste jo snovali? Na kaj morajo biti študentje pozorni pri postavitvi razstave?

Razstavo so oblikovali študenti sami. Izdelki so vsekakor nad povprečjem in nekateri že mejijo na izoblikovan izraz.

Celotna organizacija je zahtevala mesec dni dela. Pri razstavi je potrebno misliti na gledalca in na oblikovanje njegove izkušnje, ki se zgodi ob ogledu. Danes je potrebno poskrbeti za izkušnjo skozi več senzornih kanalov, predvsem pa je potrebno posredovati izoblikovano misel, občutje in sporočilo, ki presega "dekorativnost".

Vaš osnovni prostor, atelje študijske smeri je na Kidričevi ulici v Kopru, a se radi odpravite tudi drugam ...

Študente sem peljal v galerijo Meduza, pred stolnico in krstilnico ter v Atrij na razstavo. Tam so študentje preizkušali umetnostno-zgodovinske metode, veliko smo razpravljali in se spraševali. Svoja dela so tudi predstavili in zagovarjali. Kritična misel bo v ospredju tudi v naslednjih mesecih, ko bomo znanje vse bolj integrirali v ustvarjanje.

Univerza na Primorskem