O-STA

Telekom Slovenije bo do 30. septembra 2022 prenehal z uporabo mobilne tehnologije 3G, ki jo v celoti nadomeščata sodobnejši ter energetsko in tehnološko učinkovitejši 5G in 4G

Ljubljana, 1. april - Telekom Slovenije bo v okviru nadaljnjega razvoja svojega mobilnega omrežja do 30. septembra 2022 postopno prenehal z uporabo mobilne tehnologije tretje generacije (3G). Tehnologija 3G oz. UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred skoraj 20 leti, danes pa dosega občutno nižje hitrosti prenosa podatkov, kot jih omogočajo sodobnejše ter energetsko in tehnološko učinkovitejše mobilne tehnologije četrte (LTE/4G) in pete (5G) generacije, prek katerih v omrežju Telekoma Slovenije poteka že 99 % celotnega mobilnega prometa. Zato je postopen zaključek uporabe tehnologije 3G sestavni del trajnostnega delovanja podjetja ter tehnološke in razvojne optimizacije njegovega mobilnega omrežja.

Zgolj tehnologijo 3G uporabljajo le še nekatere starejše podatkovne naprave, na primer senzorji. V Telekomu Slovenije v tovrstnih primerih priporočajo menjavo naprav oz. da uporabniki preverijo kompatibilnost naprav s sodobnejšimi tehnologijami LTE/4G ali 5G. Z omrežjem 5G Telekom Slovenije pokriva že več kot 670 slovenskih krajev in več kot 39 % prebivalstva, z omrežjem LTE/4G pa več kot 96 % prebivalstva. Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije tako prenehanja uporabe tehnologije 3G v večini primerov ne bodo občutili, saj bo mobilni promet povsod, kjer bo to možno, preusmerjen na tehnologije 5G, LTE/4G ali 2G; slednja je namenjena govorni komunikaciji, z njo pa Telekom Slovenije pokriva več kot 99 % prebivalstva.

"Decembra 2003 smo bili med prvimi petimi državami na svetu, ki so uvedle mobilno tehnologijo 3G, imenovano tudi UMTS. To je bila prva mobilna tehnologija, ki je omogočila hiter prenos podatkov in uvedla tudi videotelefonijo. V dveh desetletjih od tedaj pa se je na področju mobilne tehnologije hiter razvoj nadaljeval. Z omrežjem 4G smo uporabnikom zagotovili visoke hitrosti prenosa podatkov, z omrežjem 5G pa hitrosti postajajo gigabitne in primerljive z optičnim omrežjem, znatno krajši so odzivni časi, še izboljšana je varnost, stabilnost in zanesljivost omrežja, ob tem pa 5G prinaša tudi številne nove priložnosti za digitalizacijo različnih panog industrije, gospodarstva in javnega sektorja. V zadnjih dveh letih se je uveljavila tudi video komunikacija, ki je v času epidemije omogočala delo in učenje na daljavo. V Telekomu Slovenije omrežje načrtujemo in nadgrajujemo na način, da uporabnikom ne glede na tehnologijo zagotavljamo najboljšo uporabniško izkušnjo. Frekvenčni pas, ki ga uporabljamo za 3G, bomo v prihodnje namenili za nadaljnjo krepitev našega mobilnega omrežja ter razvoj trajnostno in tehnološko bolj učinkovitih tehnologij," pojasnjuje dr. Mitja Štular, član uprave Telekoma Slovenije, ki se je ekipi takratnega Mobitela pridružil prav kot vodja razvoja in implementacije tehnologije 3G. Postopen zaključek uporabe tehnologije 3G je tudi skladen s trendi v panogi.

Tehnologija 3G omogoča hitrosti do 21,6 Mb/s v smeri proti uporabniku, tehnologija 4G hitrosti do 300 Mb/s v smeri proti uporabniku, tehnologija 5G pa gigabitne hitrosti.

Za nasvet in pomoč so svetovalci Telekoma Slovenije uporabnikom na voljo na brezplačni številki 080 8000 in prek e-naslova info@telekom.si oziroma 080 70 70 in poslovni@telekom.si za poslovne uporabnike ter na prodajnih mestih po vsej Sloveniji.

Več informacij tudi na spletni strani http://ts.si/3g-se-poslavlja.