O-STA

Slovenska filharmonija gosti Helmuta Lachenmanna, enega največjih skladateljev sodobne glasbe

skladatelj Helmut Lachenmann
SIM 4

Slovenska filharmonija vabi na izjemni koncert nenavadne glasbe. Gostila bo enega največjih živečih skladateljev Helmuta Lachenmanna. Njegova glasba bo najprej predstavljena in razložena na Sobotni izobraževalni matineji, v vsej svoji veličini pa bo zazvenela skupaj s skladbama Vita Žuraja in Carole Bauckholt na koncertu v sredo, 13. aprila 2022 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

SIM 4 | Sobotna izobraževalna matineja s predstavitvijo Helmuta Lachenmanna in njegove glasbe Sobota, 9. april 2022, ob 11.00 Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija, vstop prost

Koncert SOS 4 │ Same melodije Sreda, 13. april 2022, ob 19.30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije Ilan Volkov, dirigent

Spored: Vito Žuraj: Api-danza macabra Carola Bauckholt: V očesu zvoka Helmut Lachenmann: Moje melodije

Na koncertu bomo za uvod prvič v Sloveniji slišali skladbo Api-danza macabra - Mrtvaški ples čebel odličnega slovenskega skladatelja Vita Žuraja. Delo je nastalo kot poklon zvokom žuželk in čebel. Sledila bo skladba V očesu zvoka Carole Bauckholt. V njej se poigrava z navidez povsem nepomembnimi zvoki vsakdanjega zvočnega sveta. Vrhunec koncerta bo prva slovenska izvedba skladbe Moje melodije Helmuta Lachenmanna, ki danes sodi med največje in najbolj zanimive živeče skladatelje. Simfonično skladbo Moje melodije je ustvarjal celih devet let. Delo, zloženo za osem solističnih rogov in simfonični orkester, je eno njegovih največjih orkestralnih del in obenem ena najpomembnejših kompozicij 21. stoletja.

Predstavitveni video:

https://www.youtube.com/watch?v=eW3Ut90OrFU