O-STA

X-Rite objavil prevzemno ponudbo za Amazys Holding; združitev bo ustvarila vodilno podjetje na področju merjenja barvnih odtenkov

GRANDVILLE, ZDA & REGENSDORF, Švica -- (BUSINESS WIRE) -- 31. januarja, 2006 --

Združitev naj bi pripeljala do izboljšane kvalitete, razširjene ponudbe, več inovacij in bolj učinkovitega poslovanja

Podjetji X-Rite (Nasdaq: XRIT) in Amazys Holding (SWX: AMSN), vodilna ponudnika na področju merjenja barvnih odtenkov z uporabo programske in strojne opreme ter drugih storitev, sta sporočili, da sta dosegli sporazum, s katerim namerava X-Rite odkupiti vse delnice Amazys Holdinga za 77 švicarskih frankov za delnico oziroma za skupno ceno 280 milijona ameriških dolarjev ter menjalnem razmerju 2,11 delnic X-Rita za delnico Amazys Holding. Amazys razvija, trži in vzdržuje strojno in programsko opremo ter storitve za merjenje in sporočanje barvnih odtenkov pod znamko GretagMacbeth.

Pričakovani strateški, poslovni in finančni učinki združitve vključujejo:

-- Ustanovitev enega največjih bazenov visoko usposobljenega kadra v tem poslu

-- Nastanek vodilnega svetovnega podjetja na področju merjenja barvnih odtenkov

-- Povezovanje X-Ritovega strokovnega znanja na področju proizvodnje z močjo Amazysa pri razvoju tehnologij

-- Ustvarjanje obsežnih sinergijskih učinkov

-- Povečanje vlaganj v razvoj in inovacije

-- Širitev trga in geografske prisotnosti podjetij

Združeno podjetje pričakuje, da bo, pri upoštevanju 63 odstotne povprečne bruto marže, po drugem letu skupnega delovanja vsako leto preko sinergijskih učinkov prihranilo 25 milijona dolarjev. Prestrukturiranje naj bi v prvem letu delovanja stalo 20 milijonov dolarjev. Nakup naj bi pozitivno vplival na X-Ritov dobiček na delnico v drugem letu skupnega poslovanja.

"X-Rite se veseli možnosti za razširitev svoje ponudbe, zmanjšanja poslovnih stroškov in združitev razvojnih potencialov. Združeno podjetje nam bo omogočilo ustvarjanje večje količine izvirnih in kvalitetnih rešitev," je povedal Michale C. Ferrara, izvršni direktor podjetja X-Rite. "Prepričani smo v strateško naravo te povezave, ki bo kot taka prinesla koristi našim delničarjem, strankam, delavcem in partnerjem."

"Prepričani smo, da združitev ponuja izredne možnosti za naši podjetji, da se povežeta v poslu, ki bo optimiziral vrednost za naše delničarje," je povedal predsednik Amazysa Mario Fontana. Izvršni direktor Amazysa Thomas J. Vacchiano ml. pa je povedal: "Skupaj načrtujemo združitev tehničnih virov za izdelavo najboljših rešitev za naše stranke."

Organiziranost združenega podjetja

Združeno podjetje bo vodila močna ekipa, sestavljena iz menedžerjev obeh podjetji. Michael C. Ferrara bo ostal izvršni direktor; Thomas J. Vacchiano ml. bo postal član uprave, odgovoren za poslovanje; Mary E. Chowning bo ostala članica uprave, odgovorna za finance; Francil Lamy pa bo imenovan za člana uprave, odgovornega za tehnične zadeve. Uprava bo štela skupno devet članov, vključno z šestimi člani trenutne X-Ritove uprave in tremi člani trenutne Amazysove uprave.

V bližnji prihodnosti nameravata podjetji delovati ločeno še naprej. V postopku konsolidacije bo uprava temeljito preučila strategijo trženja in proizvodnje za obe podjetji z namenom maksimiranja dodane vrednosti podjetji. Po realizaciji nakupa bo sedež združenega podjetja v Grandvillu v zvezni državi Michigan, evropski sedež družbe pa bo v švicarskem Regensdorfu.

Ponujena cena:

Neto gotovinsko plačilo 77 švicarskih frankov za delnico Amazysa, upoštevajuč potencialno razvrednotenje delnice pred plačilom, plus 2,11 X-Ritove delnice za eno delnico Amazys.

Veljavnost ponudbe:

Namera o prevzemu je bila objavljena danes v elektronskih medijih, kot tudi spletnih straneh X-Rita in Amazysa. Prevzemna ponudba naj bi bila objavljena okoli 3. marca, 2006, in bo veljavna 20 delovnih dni, torej do 30. marca. X-Rite si pridržuje pravico večkratnega podaljšanja ponudbe. V primeru, da se ponudba spremeni v brezpogojno, se avtomatično podaljša za 10 delovnih dni.

Pogoji:

X-Rite je za prag uspešnosti ponudbe postavilo pridobitev 70 odstotkov delnic Amazysa, kot tudi izpolnjevanje ostalih pogojev po švicarski zakonodaji. Realizacija posla morajo odobriti delničarji X-Rita.

Nadzor:

V primeru, da delničarji Amazysa v celoti sprejmejo ponudbo, bodo trenutni delničarji X-Rita lastniki približno 74 odstotkov združenega podjetja, delničarji Amazysa pa bodo lastniki preostalih 26 odstotkov.

Financiranje:

Gotovinsko plačilo nakupa Amazysa bo financirano preko denarnih sredstev X-Rita in najema novih posojil. Banka Goldman Sachs je že odobrilo posojilo v vrednosti do 220 milijona dolarjev za realizacijo plačila.

Realizacija:

Plačilo naj bi bilo realizirano v zadnjem delu letošnje pomladi, je pa odvisno od odobritve delničarjev in regulatornih inštitucij. Podjetji nameravata delovati ločeno do realizacije plačila.

Svetovalci:

Ekskluzivni svetovalec podjetja X-Rite za investicijsko bančništvo in finančno svetovanje je Headwaters MB, ki je svetovala tudi pri dolžniškem financiranju, ki ga bo financirala banka Goldman Sachs. Za pravno svetovanje skrbi pravna pisarna McDermott, Will & Emery and Wenger Plattner, Lombard Odier Darier Hentsch & Cie pa delujejo kot posredniki pri ponudbi. Svetovalec Amazys Holdinga AG za investicijsko bančništvo je Credit Suisse, medtem ko Lenz & Staehelin svetuje pri pravnih zadevah.

Audio konference za investitorje:

Upravi družb X-Rite in Amazys Holding AG bosta danes of 10h po vzhodnem času (16h po srednjeevropskem času) pripravila skupno audio konferenco. Konferenco je možno spremljati v živo preko telefona na:

Severna Amerika: 1-800-481-7713
Mednarodno: 719-457-2730
Potrditvena koda: 4643720

Audio prenos v živo in druga dejstva ter informacije v zvezi s poslom bodo na voljo na spletni strani www.xrite.com. Posnetek konference bo na voljo od 17.30h po vzhodnem času od danes do 7. februarja 2006 do 23.59 po pacifiškem času. Dobite ga lahko na www.xrite.com ali preko telefona na:

Severna Amerika: 1-888-203-1112
Mednarodno: 719-457-0820
Koda za dostop do posnetka: 4643720

Konferenca za medije:

Danes v torek, 31. januarja 2006 ob 6h po srednjeevropskem času (2.00h ET)

Švica: +41 91 610 56 00
Združeno kraljestvo: +44 207 107 0611
Severna Amerika: 1-866-291-4166

Novinarska konferenca v Zuerichu:

Danes v torek, 31. januarja 2006 ob 11h po srednjeevropskem času (5h ET) Convention Point, SWX Swiss Exchange, Selnaustrasse, Zuerich, Švica

O družbi X-Rite:

X-Rite je eden izmed vodilnih ponudnikov merilnih rešitev za barve na podlagi strojne opreme, programske opreme in storitev za verifikacijo in posredovanje podatkov o barvah. Podjetje oskrbuje številne sektorje, med drugim grafične oblikovalce, industrijo digitalne fotografije, industrijsko in maloprodajno primerjanje barv ter ponudnike medicinskih storitev. Podjetje X-Rite je globalno, saj ima v Evropi, Aziji ter v Severni in Južni Ameriki 18 predstavništev, ki oskrbujejo stranke v 100 državah. Več informacij je na voljo na www.xrite.com.

O družbi Amazys Holding AG

Amazys Holding AG s podružnicami GretagMacbeth in sedežem v Regensdorfu v Švici je tehnološko najbolj napredno podjetje na svetu na področju storitev za upravljanje z barvami za grafične oblikovalce, fotografsko industrijo, digitalno fotografijo, oblačilno in tekstilno industrijo ter avtomobilsko industrijo. Družba, ki ima certifikat ISO-9001, ima predstavništva v Evropi, Aziji ter v Severni in Južni Ameriki. Ob tem po vsem svetu usposablja stranke in jim nudi tehnično podporo.

POMEMBNE DODATNE INFORMACIJE

To sporočilo ni niti ponudba za nakup niti nagovarjanje k prodaji delnic Amazysa, prav tako ne predstavlja nadomestila za prospekt in izjavo o zastopanju ali druge dokumente, ki jih bo X-Rite vložil pri Komisiji za vrednostne papirje (SEC). Ob pričetku pričakovane ponudbe o menjavi delnic bo X-Rite pri SEC-u vložil materiale o menjavi delnic in druge dokumente, vključno s prospektom in S-4 registracijsko izjavo, hkrati pa bo materiale o menjavi predložil tudi Švicarskemu odboru za prevzeme. Materiali o menjavi delnic bodo vsebovali pomembne informacije, ki jih je pred vsakršno odločitvijo v zvezi s ponudbo potrebno pazljivo prebrati. Materiali in drugi dokumenti, povezani s ponudbo, bodo vsem delničarjem Amazysa na voljo zastonj. Zastonj bodo na voljo tudi na spletni strani SEC-a na www.sec.gov. Delničarje Amazysa pozivamo, naj preberejo navedene dokumente, ko bodo ti na voljo, vključno z vsemi morebitnimi spremembami in dodatki, saj bodo vsebovali pomembne informacije, ki naj jih delničarji pred sprejetjem odločitve o menjavi delnic upoštevajo.

Poleg tega bo delničarjem družbe X-Rite v premislek poslana izdaja navadnih delnic X-Rite v povezavi s predlagano transakcijo, X-Rite pa bo pri SEC-u vložil še izjavo o zastopanju, ki jo bo uporabljal pri pridobivanju soglasja delničarjev, ter druge relevantne dokumente v zvezi s predlagano transakcijo. Končna izjava o zastopanju bo poslana delničarjem družbe X-Rite v procesu pridobivanja soglasja za predlagan posel. Izjava bo na voljo zastonj tudi na spletni strani SEC-a (http://www.sec.gov). Delničarje X-Ritea pozivamo, naj preberejo izjavo o zastopanju ter vse druge relevantne dokumente vložene pri SEC-u, vključno z morebitnimi dopolnili in dodatki k dokumentom, saj bodo to vsebovali ključne informacije.

Družba X-Rite, njen upravni odbor, direktorji in drugi člani uprave ter zaposleni bodo morda stopili v stik z zastopniki delničarjev v zvezi z glasovanjem delničarjev o zgoraj opisanem poslu. Informacije v zvezi s temi sodelujočimi bodo vključene v tretjem delu letnega poročila družbe na obrazcu 10-K za poslovno leto 2005. Kopije teh vlog bodo na voljo na spletni strani SEC-a. Dodatne informacije v zvezi z interesi teh sodelujočih je moč pridobiti v izjavi o zastopanju pri predlaganem poslu, ko bo le-ta na voljo. Kopije izjave o zastopanju, registracija in dokumenti, vloženi pri SEC-u, ki bodo omenjeni v izjavi o zastopanju in izjavi o registraciji, so na voljo zastonj in jih je moč dobiti pri Barbari Linderman na naslovu blinderman@xrite.com. Niti SEC niti katera izmed komisij za vrednostne papirje v zveznih državah niso podali odobritve ali zavrnitve teh vrednostnih papirjev ali odločale o primernosti oziroma točnosti informacij v tej izjavi za javnost.

IZJAVE O PRIHODNOSTI

Ta izjava za javnost vsebuje izjave o prihodnosti na podlagi trenutnih pričakovanj, ocen, napovedi in projekcij o našem poslovanju in sektorju, pri katerih gre za predvidevanja in prepričanja uprave. Izjave o prihodnosti so izjave, ki vsebujejo izraze kot so "morda", "bo", "pričakuje", "meni", "predvideva", "načrtuje", "ocenjuje", "ima za cilj", "napoveduje" in "skuša doseči" ter negativne oblike teh izrazov in druge variacije teh in podobnih izrazov. Te izjave me zagotavljajo uspešnosti prihodnjega poslovanja in vsebujejo tveganja, negotovosti in predvidevanja, zaradi katerih je lahko dosežen rezultat materialno drugačen. Ta tveganja in negotovosti vključujejo, a niso omejena na: tveganje, da se X-Rite in Amazys ne bosta uspešno integrirala; izziv integracije in prestrukturiranja v povezavi s to transakcijo in drugimi nakupi ter izziv doseganja predvidenih sinergij; stroški, povezani s poslom; neodobritev izdaje navadnih delnic v povezavi s transakcijo s strani delničarjev družbe X-Rite; možnost, da se trg za prodajo določenih produktov in storitev ne bo razvijal v skladu s pričakovanji; sposobnost družbe X-Rite, da upravlja z mednarodnim poslovanjem; tveganje, da bo prilagoditev finančnih informacij ameriškim računovodskim standardom (GAAP) povzročila spremembo pri finančnih izkazih družbe Amazys, kar bi imelo negativen vpliv na pro forma oceno družbe X-Rite o ceni transakcije; obstoj ali uveljavitev predpisov z negativnimi učinki s strani ZDA ali tujih vlad; tveganje, da razvoj produktov in storitev ne bo potekal v skladu z načrti; negativne splošne ekonomske razmere doma in v tujini, vključno z nihanji obrestnih mer in menjalnih tečajev; težave pri učinkovitem upravljanju s stroškovno strukturo za kapitalske izdatke, materiale in administrativne stroške ter stroške poslovanja, na primer plače in dodatke, zaradi vertikalne integracije proizvodnega procesa; možnost, da transakcija in drugi morebitni načrtovani nakupi ne bodo zaključeni; vpliv konkurenčnih produktov in storitev ter konkurenčnega pritiska na cene; morebitne motnje poslovanja; upočasnitev ameriškega gospodarstva; in druga tveganja, ki jih X-Rite občasno navaja v poročilih SEC-u. Bralce te izjave naprošamo, naj se ne zanašajo preveč na te izjave o prihodnosti. Čeprav menimo, da so predvidevanja, na katerih temeljijo, razumna, ne obstaja nikakršno zagotovilo, da se bodo izkazala za natančne. Ta izjava o previdnosti velja za vse izjave o prihodnosti v tej izjavi za javnost. Družba ne sprejema nikakršne odgovornosti glede posodabljanja, razširjanja ali pojasnjevanja izjav o prihodnosti, ne glede na to, ali gre za nove informacije, bodoče dogodke ali drugo.

KONTAKT:

Investitorji:
X-Rite
Mary E. Chowning, 616-257-2130
investor@xrite.com

ali

Amazys Holding AG
Rolf Jeger, +41 44 842 2218
jeger@gretagmacbeth.com

ali

Mediji:
Ogilvy Public Relations Worldwide, New York for X-Rite
Jonathan Mairs, 212-880-5353
publicrelations@xrite.com

ali

Ogilvy Public Relations Worldwide, Zurich for X-Rite
Thomas Hermann, +41 79 409 59 08

ali

Amazys Holding AG
Liz Quinlisk, 845-565-7660
quinlisk@gretagmacbeth.com