O-STA

Dobrodelni koncert Gimnazije Velenje

Ljudje povezujemo dobrodelnost le z zbiranjem denarja, vendar je ta pojem veliko širši in globlji, je izkazovanje in opravljanje dobrih del, povezovanje, solidarnost, nasmeh in čas, posvečen drugemu.

Gimnazija Velenje ima večletno tradicijo z organiziranjem dobrodelnih koncertov z namenom zbirati denarna sredstva za pomoč socialno šibkejšim dijakom kot tudi za izvedbo nadstandardnih programov, kot so ekskurzije in različne dejavnosti izven predpisanega programa. Prireditev smo poimenovali Navdihi glasbe in poezije; v prvem delu je nastopil Simfonični orkester Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje in Gimnazije ŠC Velenje - smer glasba pod vodstvom dirigenta Mirana Šumečnika. Predstavili so se z deli Bizeta (Arležanka), Nina Rote (Godfather) ter s pesmijo Roka Goloba (Začaraj me).

V drugem delu so se prestavili dijaki in dijakinje gimnazije s prepletom glasbe in poezije. Nastopili sta dve glasbeni skupini z zanimivima imenoma Žugam ti s pestjo in Dopolnilni pouk, ki so predstavili skladbe znanih izvajalcev kot so Pink Floyd, AC/DC, Siddharta, Tabu, Adele, Lou Reed in Leonard Cohen. V glasbi delujejo skrite sile tako visoko, da jih razum ne more doseči, in iz nje prihaja učinek, ki ga nihče ne zna razložiti, je trdil Goethe, in prav tako je glasba naših dijakov zbudila med poslušalci občutke povezanosti in topline.

Tudi recitacije lastne poezije in poezije znanih poetov: Emily Dickinson, Hafiz, Tone Pavček, Kajetan Kovič so ustvarile emocionalno vzdušje, kot je lastno le občuteni poeziji, kajti poezija je neoprijemljiva, izklesana iz marmorja jezika.

Skozi leta se je nabralo kar nekaj dobrodelnih dejavnosti in občutki zadovoljstva in povezanosti, ki jih doživimo skupaj, so izjemni. Hvala vsem nastopajočim za lepo umetniško izkušnjo!

Darja Joger

Gimnazija

Šolski center Velenje