O-STA

Predstavniki premogovnih mest podpisali sporazum o sodelovanju

Predstavniki premogovnih mest Pljevlja (Črna gora), Lukavac (Bosna in Hercegovina) in Velenje so podpisali sporazum o sodelovanju. Skupaj želimo oblikovati in izvajati projekte, ki bodo pomembno prispevali k razvoju lokalnih skupnosti, predvsem na področjih kulture, športa, mladine, znanosti, turizma in zelene tranzicije.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, župan mesta Lukavac Edin Delić in direktor Direkcije za gradnjo mesta Pljevlja Nenad Rubežić, po pooblastilu župana mesta Pljevlja Rajka Kovačevića, so podpisali sporazum o sodelovanju, s katerim vzpostavljajo bilateralne in multilateralne odnose ter vzajemno partnerstvo s ciljem izmenjave izkušenj in prijateljstva na mednarodni ravni ter prispevanju k razvoju lokalnih skupnosti.

Predstavniki občin so se zavezali, da bodo pri nadaljnjem medsebojnem sodelovanju podpirali vse aktivnosti za pristne in ustvarjalne medsebojne odnose; spodbujali in podpirali izmenjavo in sodelovanje gospodarskih subjektov; razvijali in pospeševali vse oblike izmenjav in sodelovanja na področju kulturne, športne, turistične, rekreacijske in druge dejavnosti ter se seznanjali z razvojnimi programi in sodelovali pri oblikovanju predlogov in stališč o drugih vprašanjih skupnega pomena.

Skupaj z občino Plevlja smo v sklopu programa Coal Regions Exchange Western Balkan uspešno prijavili program izmenjave med regijami iz Evropske unije in Zahodnega Balkana ter Ukrajine. Program omogoča priložnost, da se regije med seboj povežejo in vzpostavijo neposredne dialoge z različnimi deležniki, se med seboj učijo in prenašajo znanje. Možnost raziskovanja izkušenj vrstnikov in razmisleka o lastnih izzivih in razvoju bo pomagala pospešiti proces pravičnega prehoda premogovnih regij. Mestna občina Velenje je v programu bila izbrana za dolgoročno sodelovanje in izmenjave z občino Pljevlja iz Črne gore. Podrobno načrtovanje in priprava izmenjav se bosta začela v drugi polovici leta 2022. Prva izmenjava je načrtovana jeseni 2022. Program je del pobude za premogovne regije v tranziciji na zahodnem Balkanu in v Ukrajini in je financiran s strani Evropske komisije. Ključna področja, o katerih bodo predstavniki občin govorili, so prekvalifikacije delavcev in ustvarjanje novih delovnih mest z dodano vrednostjo, obnovljivi viri in daljinsko ogrevanje ter prestrukturiranje premogovnih regij. Vse aktivnosti v sklopu projekta financira Evropska komisija.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje