O-STA

Ljubljanska Opera vabi na javno vodstvo po razstavi Preplet sozvočij

Fotografija je iz arhiva biroja Atelierarhitekti, 2006-2011.

Razstava je nastala ob deseti obletnici prenove SNG Opera in balet Ljubljana

SNG Opera in balet Ljubljana vabi drevi ob 17.30 v informacijsko središče gledališča na voden ogled razstave Preplet sozvočij, ki sta jo avtorici Sonja Kerin Krek in Ana Kocjančič pripravili ob 10-letnici prenove in dograditve gledališča.

10. decembra lani je minilo deset let od svečane prireditve, naslovljene Zlitje stoletij, ki je pospremila odprtje prenovljene stare in nove stavbe SNG Opera in balet Ljubljana. "Načrtovalcem in izvajalcem prenove je z nemajhnimi napori uspelo izvesti velikanski projekt. Njegove plodove sedaj uživamo, jih ohranjamo in delimo s svojimi obiskovalci, ki znajo ceniti to čudovito razkošje. Ko bomo praznovali stotrideseto obletnico izgraditve arhitekturne mojstrovine operne stavbe, bomo s spoštovanjem in hvaležnostjo zrli v ta spomenik slovenske kulture, uživali v njegovem videzu in vsebinah ter navdihnjeni s preteklostjo ustvarjali za danes z mislijo na prihodnost," je razstavi na pot, ki so jo uradno odprli decembra lani in je zaradi covid ukrepov minila v omejenem obsegu, povedal direktor gledališča Staš Ravter.

V desetih letih je prenovljena stavba doživela 34 opernih in 20 baletnih premier, več zamenjav umetniških vodij, direktorjev, sprejela številne koreografe, režiserje, dirigente, operne pevce, baletne plesalce in veliko drugih umetniških ustvarjalcev, ki so obogatili in napolnili naše operno-baletno gledališče z novo, svežo, mlado energijo. Predstave je obiskalo več kot 500 tisoč obiskovalcev, umetniški ansambli pa so uspešno gostovali doma in v tujini.

Avtorici razstave sta, da bi spomnili na preplet starega in tradicionalnega s sodobnim, izbrali okrog 150 fotografij več fotografov, kostume in rekvizite iz predstav, uprizorjenih od odprtja prenovljenega gledališča do danes, dodali pa sta še nekaj ohranjenih kosov notranje opreme gledališke stavbe iz časa pred prenovo, vse skupaj pa popestrili z mislimi umetnikov, ki še danes uspešno ustvarjajo živo kulturo v tem gledališču.

"Razstava nas s fotografskimi utrinki sprva popelje po prostorih SNG Opera in balet Ljubljana pred obnovo gledališke stavbe, ki je potekala od leta 2007 do leta 2011. Pot razstave se nadaljuje z rušitvenimi deli na historični gledališki stavbi in njeno obnovo ter gradnjo novega dela gledališča, zaključijo pa jo prenovljeni prostori, ki so danes že prostor umetniškega življenja novega časa," pravi soavtorica razstave Sonja Kerin Krek, v gledališču zaposlena kot arhivistka.

"V SNG Opera in balet Ljubljana smo tako priča prepletu duha preteklosti z vizijo prihodnosti, historične arhitekture z moderno, glasbene umetnosti z baletno. Prepletanje ustvarja različna sozvočja, ki skupaj zasijejo v harmoniji," še doda kustosinja Ana Kocjančič.

Razstava bo na ogled v informacijskem središču do 30. junija letos.

Fotografija je iz arhiva biroja Atelierarhitekti, 2006-2011.

***