O-STA

Vrtičkarji, obiščite prvi vrtnarski sejem v Europarku Maribor

To soboto, 23. aprila, se bodo obiskovalci Europarka lahko prvič sprehodili med stojnicami vrtnarskega sejma na osrednjem prireditvenem prostoru in nakupovalnih ulicah. Sejma se bodo zagotovo še posebej razveselili vsi, ki se v teh dneh posvečajo urejanju in vrta, sajenju prvih sadik in načrtovanju pridelkov. Se že nekaj časa poigravate z idejo, da bi končno uredili domači vrt in pridelali nekaj zelenjave, sadja in zelišč? Na vrtnarskem sejmu boste našli vse potrebno, ponudniki pa vam bodo radi odgovorili na vprašanja in z vami delili preizkušene trike.

Raznovrstna ponudba sadik in nepogrešljivih pripomočkov

Na stojnicah v nakupovalnem središču od Dravi bodo obiskovalcem na voljo sadike zelenjadnic, sadike zelišč, različne sorte jagod in balkonskega cvetja. Ponudniki bodo predstavili tudi nepogrešljive slovenske vrtnarske pripomočke in orodja, vrtnarski ekološki filc, ekološka gnojila, škropiva in substrate. Tudi visoke grede, korita in robniki ne bodo manjkali. Že veste, kako boste letos uredili gredice?

Idealna priložnost za vse, ki se spogledujete z vrtičkanjem

Obisk vrtičkarskega sejma je odlična priložnost, da se seznanite z osnovami vrtnarjenja in se glede sajenja posvetujete s ponudniki. Na sejmu boste lahko poklepetali s strokovnjakinjo na področju ekoloških izdelkov in zdravega življenja Metko Ternjak Gomboc, ki vam bo na podlagi svojih bogatih izkušenj z veseljem odgovorila na vprašanja in z vami delila kakšen uporaben recept. Spodaj z vami delimo njen nasvet za sajenje peteršilja v loncu.

Metkin nasvet za peteršilj v loncu

Peteršilj je v kuhinji nepogrešljiv, zato ga lahko posadimo tako na vrtu, kot tudi v loncih, da je vedno pri roki. Kako se lotimo dela? Potrebujemo: večji lonec, substrat, semena peteršilja, prozorno folijo ali vrečko in postano vodo ali deževnico. Semena posejemo centimeter narazen na navlažen substrat in jih posujemo s zelo tanko plastjo substrata. Posevek zaščitimo s prozorno folijo ali vrečko, da se vlaga ohrani in semena hitreje vzkalijo. Lonček postavimo na svetlo mesto. Izogibamo se močnemu soncu. Kmalu bomo imeli na razpolago aromatične in za zdravje koristne listke.

Dogajanje v Europarku bo to soboto vsekakor živahno. Sprehodite se med stojnicami prvega vrtnarskega sejma in poiščite ideje, za lepo urejen in rodoviten vrtiček, ki vas bo poleti nagradil s slastnimi pridelki. Več informacij o sejmu lahko najdete na Europarkovi spletni strani in družbenih omrežjih.