O-STA

Veščine robotike za razvoj gospodarstva

V Velenju si želimo oblikovati in podpreti razvojne vsebine, ki bodo pomembne tudi za razvoj gospodarstva, je na današnji novinarski konferenci poudaril župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. "Robotika je eden izmed temeljev razvoja gospodarstva v prihodnosti. Že danes v Velenju kar nekaj podjetij tovrstno storitev nujno potrebuje (npr. Gorenje-Hisense, Plastika Skaza, mlado inkubirano podjetje AutoTech) in zagotovo je robotika ena izmed razvojnih priložnosti. Mladi lahko tudi na tem področju razvijajo svoje kompetence in ustvarjajo dodano vrednost znotraj naše lokalne skupnosti."

Državno prvenstvo v robotiki, ki bo 3. junija v Velenju, bo tudi edinstvena priložnost za predstavnike gospodarstva, saj bodo lahko med ekipami prepoznali potencialni razvojni kader prihodnosti. Prijave ekip zbirajo do 3. maja na spletni strani http://wro.si.

Vzorčno mesto, ki je ob podpori Mestne občine Velenje nastalo pred štirimi leti, deluje pod okriljem Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje. V tem času ga je obiskalo več kot 30 tisoč obiskovalcev. Ekipa Vzorčnega mesta letos v soorganizaciji Ljudske univerze pripravlja prvo licenčno državno prvenstvo v robotiki za svetovno olimpijado robotov. Prvenstvo, ki ga bomo gostili v Velenju, pomeni še dodatno potrditev, da mladi še kako potrebujejo inovativne pristope učenja in razmišljanja.

Direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger je k prijavi povabila mlade, da pokažejo svoje veščine iz robotike, mehatronike. 3. junija v Velenju ne bo zgolj državno prvenstvo, ampak se bo odvijal pravi festival za mlade.

Projektni vodja Vzorčnega mesta Velenje in soorganizator Svetovne robotske olimpijade Slovenija Erik Kapfer, je povedal, da v Velenju pričakujemo do 30 ekip. Tema letošnjega prvenstva je Moj robot - moj prijatelj. Prijave ekip zbirajo do 3. maja na spletni strani http://wro.si, kjer so tudi vse informacije o tekmovanju (starostne skupine, pravila). Tekmovanje bo potekalo v treh kategorijah, zmagovalci pa se bodo pomerili na Svetovni robotski olimpijadi (https://wro-association.org), ki bo od 17. do 19. novembra potekala v Dortmundu v Nemčiji.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje