O-STA

Bo rast cen papirja povečala povpraševanje po digitalnih računih?

Cena surovine za izdelavo papirja je v CNY zrasla za 57 %, v EUR pa celo za 86 % (vir investing.com)
Po mnenju Simona Kolenca, direktorja noprintZ, bo vedno več posameznikov uporabljalo digitalne račune (avtor Borut Birsa)
Računi na termalnem papirju predstavljajo večjo obremenitev za okolje kot digitalni računi

Cene papirja zaradi dražjih surovin in energentov pa tudi večjega povpraševanja rastejo. Prav tako je otežen transport celuloze in papirja iz Azije, dobavne verige je močno zamajala tudi epidemija koronavirusa. Podražitev vpliva na stroške izdelave časopisov, revij, knjig in zvezkov, poskočile so tudi že cene termalnega papirja, ki ga uporabljamo za tiskane račune. Po navedbah portala Thermalpaperchina naj bi se cene slednjega letos že zvišale za 7 do 15 %. Trgovci in dobavitelji se višjim stroškom lahko izognejo z uvedbo digitalnih računov, še posebej odkar je bil v začetku leta sprejet zakon, s katerim se ukinja obvezno tiskanje računov. Uvedba digitalnih računov je obenem koristna tudi z vidika zdravja in skrbi za okolje.

Zmanjšanje ogljičnega odtisa

Termalni papir, ki ga uporabljamo pri tiskanju računov, predstavlja veliko obremenitev za okolje. V Sloveniji dnevno izdamo med 3 in 5 milijonov davčno potrjenih računov. Samo za račune se na dan porabi kar 600 km papirja na računskih rolicah. Kar je enako kot pot od Portoroža do Hodoša in nazaj. Če bi vsi Slovenci namesto tiskanih računov prejemali samo digitalne račune, bi skupaj v povprečju dnevno prihranili 40 dreves, 67 sodčkov nafte, 42 tisoč litrov vode, 13 ton CO2 in 32 kilogramov zdravju škodljivih bisfenolov (BPA). Zaradi navedenega je smiselno, da tako trgovci kot tudi potrošniki razmišljajo o uporabi digitalnih računov.

Preprosto in okolju prijazno upravljanje z računi

Digitalizacija je posegla v vse pore naših življenj in nam na marsikaterem področju poenostavila življenje. Marsikdo si obiska trgovine ne predstavlja več brez uporabe digitalnega seznama, ki se posodablja v realnem času, ali načrtovanja družinskega dopusta brez uporabe spletnega koledarja. Nič drugače ni na področju shranjevanja računov in upravljanja financ. Na trgu je na voljo veliko priročnih aplikacij, s katerimi uporabniki shranjujejo račune, razporejajo stroške po kategorijah ter natančno sledijo svojim financam.

So digitalni računi prihodnost?

V mnogih digitaliziranih družbah, kot je, na primer, Švedska, plačevanja z gotovino skoraj ni več. Podobno so skandinavske države tudi med bolj naprednimi, ko govorimo o brezpapirnih računih. "Kmalu bomo tisti, ki uporabljamo digitalne račune, v večini, saj so ekološki in omogočajo, da enostavno spremljamo svoje potrošniške navade, kar bo sploh v času podražitev izjemno pomembno," je prepričan Simon Kolenc, direktor podjetja, v katerem so razvili brezplačno mobilno aplikacijo za izdajanje in hrambo digitalnih računov noprintZ. Poleg tega danes, po njegovih besedah, zgolj papir za tiskan račun trgovca stane med dvema in tremi centi, odvisno od dolžine računa in količine naročenega papirja. Pri tem niso upoštevani drugi stroški, kot sta strošek tiska in vzdrževanja tiskalnikov.

Glede na navedeno lahko pričakujemo, da bodo visoke cene papirja vplivale na zanimanje trgovcev za vpeljavo digitalnih računov. Če temu prištejemo še čedalje večjo okoljsko ozaveščenost mlajših generacij, lahko pričakujemo tudi, da bo na blagajnah vedno več posameznikov posegalo po mobilnih telefonih in račune, namesto v fizični obliki, kopičilo "digitalno".