O-STA

Telekom Slovenije povečuje hitrosti v optičnem omrežju

Ljubljana, 3. maja - Telekom Slovenije, ki svoje omrežje nenehno širi in posodablja z novimi tehnologijami ter tako uporabnikom zagotavlja najsodobnejše telekomunikacijske storitve, bo v maju vsem naročnikom priljubljenih fiksnih paketov NEO Svet C in NEO SuperNet v optičnem omrežju brezplačno povečal internetne hitrosti. Paketa tako v optičnem omrežju odslej omogočata gigabitne hitrosti, in sicer do 1 Gb/s v smeri proti uporabniku in do 100 Mb/s v smeri proti omrežju. Gigabitne hitrosti so naročnikom glede na potrebe na voljo tudi v ostalih fiksnih paketih.

Telekom Slovenije upravlja največje in najsodobnejše dostopovno optično omrežje v državi, saj priklop nanj omogoča že več kot 411.000 oz. več kot polovici slovenskih gospodinjstev. Zgolj v letu 2021 je priklop na optično omrežje omogočil dodatnim 42.150 gospodinjstvom. Prek svojega zmogljivega omrežja zagotavlja visoke hitrosti internetnega dostopa gospodinjstvom in podjetjem po vsej Sloveniji, domačim operaterjem, ki prav tako uporabljajo njegovo omrežje, pa omogoča zagotavljanje kakovostnih povezav tam, kjer nimajo svoje infrastrukture. V zadnjih letih družba v nadgradnjo, širitev ter razvoj omrežja in IKT-infrastrukture letno investira prek 100 milijonov evrov.

"Telekom Slovenije je zavezan razvoju najsodobnejše tehnologije, saj želimo svojim uporabnikom zagotavljati najboljše storitve in najboljšo uporabniško izkušnjo. Izkoriščenost nove tehnologije XGS-PON pomeni hitre in visokokakovostne fiksne širokopasovne povezave na optičnem omrežju. Covid-19 je ob tem dodatno izpostavil potrebo po vrhunskih in stabilnih oddaljenih povezavah, ki so in bodo ključne tudi za video tehnologijo, virtualno resničnost, rešitve v medicini in številne druge napredne storitve. Z vrhunskim dostopovnim optičnim in mobilnim omrežjem krepimo svoj položaj na trgu tehnoloških liderjev, saj bo tehnologija v praktično vseh gospodarskih vejah omogočila dodatne funkcionalnosti za še učinkovitejše delovanje," pri tem poudarja dr. Mitja Štular, član uprave Telekoma Slovenije, ki je odgovoren za tehnologijo.

Ker količina prenesenih podatkov nenehno narašča, pri uporabnikih pa se povečujejo potrebe po visokih hitrostih podatkovnega prenosa, se razvoj na področju telekomunikacij ne ustavlja. Tako je Telekom Slovenije že leta 2020 uspešno testiral napredno tehnološko rešitev, ki uporabnikom na optičnem omrežju omogoča simetrične gigabitne povezave s hitrostjo do 10 Gb/s, aktivnosti za izgradnjo 10 Gbps XGS-PON optičnega omrežja na območju celotne Slovenije pa se nadaljujejo.

V omrežju Telekoma Slovenije uporabniki prenašajo vedno večje količine podatkov, zato je pomemben nenehen tehnološki razvoj ter stalno uvajanje novosti. Da Telekomu Slovenije to uspeva, potrjuje zaupanje uporabnikov, ki priznavajo, da ima Telekom Slovenije najboljše mobilno in najboljše fiksno omrežje v Sloveniji.

e@ e a TelekomSlovenije
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana, tel.: +386 1 234 10 00, www.telekom.si Viozna stevilka: 1/24624/00, Okrozno sodisée v Ljubljani, Osnovni kapital: 272.720.664,33 EUR, Matiéna Stevilka 5014018, Identifikacijska Stevilka za DDV: SI98511734