O-STA

Združitev bank NLB Skupine v Srbiji uspešno zaključena: Dobrodošla, NLB Komercijalna Banka!

Sporočila za javnost
4. maj 2022

Po uspešni operativni združitvi, ki je med podaljšanim, prazničnim koncem tedna potekala v Srbiji, sta NLB Banka Beograd in Komercijalna Banka Beograd odslej ena banka - NLB Komercijalna Banka. Tehnična združitev obeh bank članic NLB Skupine in prenos komitentov sta potekala nemoteno ter v skladu s podrobnim načrtom in pripravami ekip obeh bank v zadnjih mesecih.

"Neizmerno smo veseli in ponosni na naše sodelavce iz obeh bank, ki so uspešno izpeljali ta izredno zahteven postopek kot ena, združena ekipa, ki jo povezuje skupni cilj: skrb za naše stranke. Ob tej priložnosti bi se jim radi zahvalili in jim čestitali, še posebej toplo pa pozdravili stranke NLB Komercijalne Banke," je ob zaključku postopka združitve poudaril Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB d.d. "To je pomemben, zgodovinski mejnik, ki zaposlenim in strankam NLB Komercijalne Banke odpira nove priložnosti. NLB Komercijalna Banka bo kot tretja največja srbska banka po bilančni vsoti imela sistemsko pomemben položaj ter s tem priložnost in odgovornost, da pomembno vpliva na gospodarsko okolje in družbo v Srbiji - podobno kot to velja za vse banke NLB Skupine na njihovih trgih," je še dodal.
Podobnega mnenja je tudi Archibald Kremser, član uprave NLB d.d., pristojen za finančno področje, in Predsednik Upravnega odbora NLB Komercijalne Banke: "Vztrajna prizadevanja izjemno predane ekipe so privedla do uspešnega zaključka ne le enega najzahtevnejših, ampak tudi enega najbolj vznemirljivih projektov, ki se jih je v zadnjih letih lotila banka - združitve NLB Banke Beograd in Komercijalne Banke. Temelji so torej postavljeni, tako da se lahko začnemo zdaj resnično posvečati svojemu poslanstvu: komitentom zagotavljati sodobne, digitalne, univerzalne bančne rešitve, izkoriščati sinergije v poslovanju NLB Skupine po vsej regiji in našemu cilju - postati ena vodilnih bank v Srbiji."
"NLB Komercijalna Banka je zgrajena na izredno zdravih in trdnih temeljih: izjemni predanosti, znanju in veščinah naših zaposlenih. Po letu in pol neutrudnega dela nam je uspelo združiti najboljše obeh bank: agilnost in hitrost NLB Banke Beograd ter stabilnost in tradicijo Komercijalne Banke," pa je povedal Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnega odbora NLB Komercijalne Banke, ki je vsem strankam in sodelavcem prav tako izrekel toplo dobrodošlico.

Po združitvi bilančna vsota NLB Komercijalne banke znaša 4,7 milijarde EUR. Kreditni portfelj se je povečal za 23 % in znaša 2,6 milijarde EUR. Združena banka ima zdaj široko mrežo 186 poslovalnic - eno največjih v Srbiji -, ki ponujajo storitve, znanje in svetovanje več kot milijonu strankam.

Vendar pa je uspešno zaključena združitev le eden od projektov, ki dokazujejo osredotočenost NLB Skupine na domačo regijo, Jugovzhodno Evropo, in še posebej njen največji trg - Srbijo. Skupina je tako v Beogradu ustanovila IT podjetje z imenom NLB DigIT, ki bo delovalo kot razvojno središče za snovanje skupnih IT rešitev. Poleg tega bo NLB Skupina 12. maja 2022 v Beogradu gostila svoj prvi Dan vlagateljev.

"Vse te aktivnosti podpirajo našo vizijo, da postanemo regijski prvaki - banka prve izbire za naše stranke," je dodal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. "Z NLB Komercijalno Banko se zavezujemo, da bomo zgradili sodobno, digitalizirano in učinkovito banko ter postali vodilna banka na srbskem trgu. Z NLB DigIT želimo zagotoviti, da znanje IT strokovnjakov, ki jih je največ prav v Srbiji, ostane v tej regiji. Z Dnevom vlagateljev pa bi radi semkaj privabili finančne strokovnjake, vlagatelje, analitike, direktorje ključnih regijskih podjetij in številne druge, ki v tej regiji pišejo uspešne zgodbe. Vse to s preprostim ciljem: koristiti skupnosti in izboljšati kakovost življenja v tej regiji. Saj za nas ta regija ni le točka na zemljevidu. Tu je naš dom," je še poudaril.

NLB Komuniciranje