O-STA

Pester začetek leta napoveduje še bolj aktivno poletje

Celje, 5. maj 2022 - Na Zavodu za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje se z optimizmom in velikim veseljem oziramo v vrhunec letošnje turistične sezone, saj beležimo rekorden obisk največje turistične atrakcije Celja, Starega gradu Celje. V prvih štirih mesecih leta 2022 je največji srednjeveški grad v Sloveniji obiskalo 18.854 ljudi, leta 2019, ki je bilo rekordno, pa 17.525.

Zelo dobro obiskan je bil tudi praznični, prvomajski konec tedna, saj smo v petek, soboto in nedeljo našteli skoraj 1500 obiskovalcev. Ravno te dni smo na gradu začeli tudi s tradicionalnim programom srednjeveške animacije, Žive zgodovine. To bomo izvajali vsak konec tedna do konca septembra.

Ponudbo Starega gradu Celje smo vmes še popestrili z novim doživetjem - VR teleskopom, ki s pomočjo virtualne resničnosti omogoča vpogled v zgodovino Celja. Za še lepši izgled smo poskrbeli z novo zasajeno brežino na vhodu gradu, prenovljenim Romanskim palacijem, sanitarijami ter stropom v kavarni Veronika in v Turistično informativnem centru.

Optimizem nam vlivajo tudi druge dejavnosti in odzivi javnosti, kar je znak, da si ljudje po koronskem obdobju želijo raziskovati, se udeleževati dogodkov in se družiti. V Centru sodobnih umetnosti smo med 14. januarjem in 17. aprilom uspešno izpeljali pregledno razstavo Festival Račka 2022: Prostori in artikulacije seksualnosti. Na javnem pozivu za sodelovanje pri promociji celjske ustvarjalnosti v mestu - umetniški projekt celjskih ustvarjalcev v letu 2022, ki ga Center sodobnih umetnosti vsako leto pripravlja skupaj z mestnim marketingom, smo izbrali tri umetniške projekte, avtorjev Tomaža Milača, Mojce Senegačnik in Špele Vodeb, ki jih bo Zavod Celeia Celje podprl v letu 2022 in jih bo predstavil širši celjski javnosti.

Med šolskimi zimskimi počitnicami je Zavod Celeia Celje povezal Tehnopark Celje, Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej Celje, Tropsko hišo Celje, Celjski mladinski center, Celjsko kočo, Escape room Misterius ter turistično agencijo in vodenja UI Turizem, skupaj pa smo pripravili nabor številnih aktivnosti, dogodivščin ter dogodkov za otroke in družine. Kampanjo smo poimenovali V Celje po veselje in na omenjenih lokacijah je bilo res nadvse živahno. V tem času smo na omenjenih lokacijah zabeležili 9.343 obiskovalcev.

V času zimskih počitnic oziroma pusta smo zimo preganjali skupaj s kurenti, ki so na mestne ulice privabili ogromno ljudi, mednje smo razdelili tudi 300 brezplačnih krofov, ki so jih prispevale mestne pekarne. Izbrali smo tudi tri najlepše okrašene mestne lokale, ki jih bomo predstavili v junijski številki časopisa Dobimo se v mestu.

Z velikim veseljem smo pripravili brezplačno vodenje ob dnevu žena. Izkušen lokalni vodnik Uroš Mijošek je na polno zasedenem vodenju prestavil znane in zaslužne Celjanke, vodenje pa smo končali ob kozarcu penine v Galeriji sodobne umetnosti. Na tem področju bomo v prihodnje še bolj aktivni in na ta način Celjanom in drugim obiskovalcem ponujali zanimive vpoglede v našo mesto.

Po številnih poskusih izpeljave Mladinskega pevskega festivala smo v Celjskem domu vendarle izpeljali srečanje osnovno- in srednješolskih zborov Slovenije. V čudovitem vzdušju se je predstavilo okrog 600 nastopajočih iz celotne Slovenije.

Celje smo vmes predstavili tudi na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju. Ekipi Zavoda Celeia Celje se je tam pridružil Tehnopark Celje, s skupnimi močmi pa smo našo turistično destinacijo predstavili na drugačen in inovativen način, ob tem pa izkoristili priložnost za povezovanje in poslovna srečanja. V okviru razstavnega prostora regijske destinacije Dežela Celjska pod organizacijo Zavoda Celeia Celje smo se predstavljali tudi na sejmih Alpe Adria v Ljubljani in na sejmu Freizeit v Celovcu, ki so bili v zadnjih dveh letih zaradi epidemije odpovedani.

Ponudbo našega mesta smo predstavili tudi s pomočjo spletnega portala Družinski izleti, v sklopu študijske ture pa smo gostili skupino uglednih madžarskih novinarjev in vplivnežev, ki delujejo na področju življenjskega sloga ter kulinarike, pohvalijo pa se lahko z nekaj desettisoč sledilci ter bralci na družbenih omrežjih.

Izjemno smo ponosni, da smo bili letos bili izbrani za vključitev v študijska potovanja za turistične operaterje v sklopu največjega turističnega dogodka v Sloveniji, SIW 2022 (Slovenian incoming worskop). Celje je bilo skupaj z Rimskimi termami na podlagi poziva izbrano za študijsko potovanje v sklopu Termalno Panonske Slovenije 30. maja 2022. Na Starem gradu Celje jim bomo pripravili grofovski sprejem, jim predstavili viteze in mečevanje, v Rimskih termah pa bo sledilo srečanje s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva.

NAPOVEDUJEMO POLETNE DOGODKE

Izjemno pester začetek leta je le uvod v še bolj pestro poletno dogajanje. Med večjimi projekti, ki jih pripravlja oziroma v njih sodeluje Zavod Celeia Celje, so gasilska olimpijada Celje 2022 (17. - 24. julij), Poletje v Celju (18. junij - 31. avgust) in kolesarska dirka Po Sloveniji (17. junij). Na vse dogodke se vneto pripravljamo in smo v zaključni fazi usklajevanja aktivnosti.

Poletje v Celju bo potekalo na tradicionalnih lokacijah, pripravljamo koncerte, dogodke za otroke in družine, kulinarične in modne dogodke, delavnice in različne aktivnosti. Konec avgusta načrtujemo srednjeveško prireditev Dežela Celjska, ki je v zadnjih dveh letih odpadla zaradi epidemije. Za čas gasilske olimpijade bo Zavod Celeia Celje poskrbel za del spremljevalnega programa, osrednje stičišče obiskovalcev bo na Krekovem trgu. Ponosni smo tudi, da bo Celje oziroma Stari grad Celje tudi letos gostitelj cilja etape kolesarske dirke Po Sloveniji. Kolesarsko vzdušje bomo stopnjevali z različnimi aktivnostmi, na Krekovem trgu bomo postavili panojsko razstavo o zgodovini kolesarstva v Celju, 11. junija bomo priredili kolesarski dan s Polžjo dirko, mesto bomo kolesarsko oznamčili in ljudi povabili, da pomagajo po svojih najboljših močeh Celju priboriti naziv mesta Naj gostitelja dirke.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si