O-STA

Pomladni disco na GCC


Izjemni uspehi dijakinj in dijakov Gimnazije Celje - Center, evrovizijska vročica in priprave na veliki finale šolskega leta


Na Gimnaziji Celje - Center (GCC) se stopnjuje evrovizijska vročica pred prvim polfinalnim nastopom v Torinu, kjer bo Slovenijo zastopala zasedba LPS, ki je leta 2018 nastala v glasbeni sobi GCC. Skupaj s Celjskim mladinskim centrom v torek, 10. maja, ob 21. uri v atriju MCC-ja (oz. v dvorani, če bo slabo vreme), pripravljajo ogled polfinala Eurosonga, kamor vabijo vse navdušence nad Evrovizijo, da skupaj glasno podprejo našo nacionalno glasbeno reprezentanco pri tekmovalnem nastopu na enem največjih odrov tega sveta. Napovedujejo tudi odprtje zanimive filatelistične razstave na temo Evrovizije z najnovejšo priložnostno znamko LPS-ja, ki bo 19. 5. ob 10. uri na GCC, vabijo na 18. študijsko razstavo likovnih del mladih umetnikov, ki je na ogled v Centru sodobnih umetnosti Celje, Likovnem salonu, Osrednji knjižnici Celje in novi galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti ter se neizmerno veselijo številnih uspehov dijakinj in dijakov na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih iz znanja.

Skupaj s šolskim letom se zaključuje tudi sezona tekmovanj. Ob velikem uspehu mladih fizikov z GCC, ki so na mednarodnem turnirju AYPT aprila osvojili 8. mesto, so tega dopolnili tudi matematiki - ob srebrnih in zlatih priznanjih je prvošolec Matic Nareks, sicer tudi izjemen šahist, prejel še 2. nagrado na državni ravni. Tretješolka Klarisa Lesjak je na tekmovanju iz angleščine osvojila 2. mesto v državi in zlato priznanje, drugošolka Ana Kumperger sega po najvišjih priznanjih na področjih esejisitike in proze - prejela je zlato Gosarjevo priznanje, se uvrstila v finale Pesniškega turnirja, Urške in male Veronike, napisala pa je tudi zmagovalno pesem nacionalnega Unesco projekta Mlade oči v pesmih pomladi. Dijaki GCC so bili odlični tudi na natečaju Evropa v šoli. Na literarnem natečaju je 1. mesto dosegla četrtošolka Eva Šket, na likovnem področju je 1. mesto dosegel drugošolec Timotej Kuk, fotografskem natečaju pa je 3. mesto pripadlo drugošolki Eli Pori, filmska ekipa tretješolk Tjaše Safran, Aiken Maje Dobaj in Nike Zupančič pa je osvojila 2. mesto. Ista ekipa je s filmom voda osvojila tudi zlato priznanje na tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik: književnost na filmu. Fotografinji Ana Zavolovšek in Aneja Zajc Klopotan sta s 1. in 2. mestom osvojili tudi natečaj Ujet v času. Odlično so se na natečaju Mladi za Celje odrezali tudi mladi raziskovalci - kar 4 naloge so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo 16. 5. v Murski Soboti. Pestro je tudi na področju športa - tretješolka Ida Pintar je postala državna prvakinja v kickboxu, četrtošolka Nia Ganzitti osvaja najvišja odličja na karate tekmovanjih, na državno tekmovanje v košarki 3x3 potujeta kar 2 ekipi z GCC, četrtošolka Nuša Hercog in prvošolec Matic Nareks pa sodita v sam vrh slovenskih mladinskih šahistov. Zlata in srebrna odličja so osvojili tudi mladi biologi, psihologi, zgodovinarji, debaterke in debaterji, podjetnice in podjetniki, dijakinje in dijaki vzporednega glasbenega izobraževanja pa so prav tako posegali po najvišjih priznanjih ne letošnjem TEMSIGU. Šola je kot organizacija prejela tudi dve visoki priznanji - evropsko priznanje za digitalno šolo in jabolko navdiha, ki ga je GCC na Pomladnem koncertu predal predsednik Borut Pahor.

Na GCC pa se začenja tudi pester maj - ob zaključku šolskega leta, maturi in preostalih tekmovanjih, bodo dijaki in učitelji zelo aktivni tudi na evropskem parketu - delegacije z GCC bodo sodelovale na simulaciji Evropskega parlamenta (Bukarešta, Romunija), se odpravili na dve srečanji evropskih strateških partnerskih projektov Erasmus + (Srbija in Italija), na šoli pa bodo drugi teden v maju gostili tudi partnerje projekta MEYE na temo matematike v zgodnjem obdobju, v katerem GCC sodeluje s programom predšolska vzgoja.

PRILOGA: Fotografije tekmovalcev in vabilo na Eurosong v MCCju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si