O-STA

Otvoritev visokih gred z medovitimi rastlinami ob Dnevu Evrope na Šolskem centru Velenje

V četrtek, 5. 5. so dijaki Šolskega centra Velenje, ambasadorji EU, ki sodelujejo v projektu EPAS, obeležili dan Evrope, ki bo 9. maja. Dogodek so popestrili s kulturnim programom, kjer sta zapeli dijakinji, Mia Koper in Aleša Puklič. Vse skupaj pa je povezovala Altina Lami, na sami prireditvi nas je nagovoril direktor ŠCV, gospod Janko Pogorelčnik in tudi podžupanja MOV gospa Aleksandra Vasiljević. Oba sta poudarila pomen sodelovanja med šolami centra, širše skupnosti in pohvalila pobudo dijakov za zavedanje okoljske problematike in delovanje k ohranjanje čebel.

Evropska unija se je v luči zavedanja, da brez čebel na našem planetu ne bo življenja, odločila, da spodbuja sajenje medovitih rastlin, ki privabljajo čebele. Temu izzivu smo se pridružili tudi dijaki ŠCV, ki smo že nekaj let vpeti v projekt EPAS, ki nas spodbuja, da smo polnopravni Evropejci, ki nas spodbuja k aktivnemu državljanstvu in tako letošnji slogan Mladi v Evropi naziva prav nas! V okviru tega projekta in vodilne misli zavedanja okoljskih sprememb, na katero se navezuje naše letošnje delovanje, smo se odločili priključiti pobudi sajenja medovitih rastlin.

Pripravili smo visoke grede, v katerih smo posadili medovite rastline. Človeštvo brez čebel ne bo preživelo. Čebele so nujno potrebne za naš planet, za ohranjanje življenja na njem. Zato smo prav z medovitimi rastlinami zasadili visoke grede, pri čemer smo se povezali s širšo skupnostjo in tako nam je zemljo podarilo podjetje Sadika, rastline pa Kalija, drevo lipa pa nam je daroval Rotary klub iz Velenja - vsem se najlepše zahvaljujemo.

Naš projekt "Visoke grede" kot ga imenujemo je projekt, ki se nadaljuje in bo še rasel - pripravili bomo še table, ki bodo govorile o rastlinah in partnerjih, pripravili bomo tudi večje hišice za žuželke in izdelali zalivalni sistem. Torej čaka nas še veliko dela.

Ob lepem vremenu pa že naše mlade rastline privabljajo čebele!

dr. Nataša Meh Peer

Elektro in računalniška šola

Šolski center velenje