O-STA

Santen sporoča preliminarne rezultate mednarodnih kliničnih testov dveh potencialnih zdravil za zdravljenje glavkoma

OSAKA, Japonska--(BUSINESS WIRE)�-14. februar 2006�-Santen Pharmaceutical Co., Ltd. (predsednik uprave: Takakazu Morita) sporoča preliminarne razultate kliničnih testov dveh potencialnih zdravil za zmanjševanje intraokularnega pritiska (IOP) pri glavkomu ter očesni hipertenziji: antagonista receptorjev za angiotenzin DE-092 (INN: Olmesartan) in derivata prostaglandina DE-085 (INN: Tafluprost).

-- DE-092 (INN: Olmesartan)

Santen v ZDA izvaja zgodnjo drugo klinično fazo študije DE-092 preko podružnice Santen Incorporated s sedežem v Napi v Kaliforniji, ki je v izključni lasti matičnega podjetja. Študija raziskuje, kakšen efekt ima DE-092 na zmanjševanje IOP ter odzivnost na odmerke glede na različne koncentracije DE-092. Čeprav je analiza podatkov pokazala določeno zmanjšanje IOP pri uporabi DE-092, je bila učinkovitost nezadostna in povezava med odzivom in različnimi koncentracijami DE-092 ni bila jasna. Santen zato razmišlja o drugih možnostih razvoja, na primer še eni študiji povezave med odmerkom in odzivom in novem plasiranju DE-092 v ZDA in Evropi, po tem ko bodo na voljo rezultati druge klinične faze testov na Japonskem.

Na japonskem je DE-092 v zgodnji drugi klinični fazi pokazal določen učinek pri znižanju IOP in Santen v skladu z načrti trenutno izvaja pozno drugo klinično fazo študije.

-- DE-085 (INN: Tafluprost)

Santen v ZDA in Evropi izvaja vrsto primerjalnih testov z DE-085. Preko podružnice Santen Oy s sedežem v Tampereju na Finskam Santen se izvaja tretja klinična faza, ki naj bi pokazala, da DE-085 ni manj učinkovit kot 0,005% oftalmološka raztopina latanoprosta (latanoprost). Analiza podatkov je pokazala, da ima DE-085 močan efekt zniževanja IPO, kar je pri prostaglandinih pričakovano, a zdravilo se ni izkazalo za bolj učinkovito kot latanoprost. Vendar študija še poteka in Santen bo opravil podrobno analizo, takoj ko bodo na voljo končni podatki. Santen bo preveril razvojni načrt za DE-085 v ZDA in Evropi, potem ko bo opravljena obsežna analiza statističnih podatkov iz druge primerjalne študije z 0,5% oftalmološko raztopino timolol maleata (timolol), ki trenutno poteka v ZDA in Evropi. Na Japonskem Santen izvaja več študij v tretji klinični fazi, vključno s primerjalno študijo z latanoprostom, ki je dokazala primerljivost DE-085 z latanoprostom. Ostale študije potekajo v skladu s časovnimi načrti in postopek registracije na Japonskem se nadaljuje v skladu z načrti. Santen bo mednarodne načrte s tema dvema produktoma razkril, ko bo sprejeta ustrezna odločitev.

(Za referenco)

DE-092 (INN: Olmesartan)

DE-092 je potencialno zdravilo, ki ga je razvil Sankyo Co., Ltd. iz Tokia, podružnica podjetja Daiichi Sankyo Co., Ltd. pod razvojno kodo CS-088. Santen je pridobil globalne pravice za razvoj, proizvodnjo in trženje oftalmološke oblike olmersartana s sporazumom iz marca 2002 in trenutno izvaja klinične teste.

DE-085 (INN: Tafluprost)

DE-085 je nov kandidat iz prostaglandina, ki se preučuje v zvezi z zmanjšanjem intraokularnega pritiska pri primarnem glavkomu odprtega zakotja in očesni hipertenziji. De-085 skupaj razvijata Santen in Asahi Glass Co., Ltd. Iz Tokia. Santen izvaja farmakološkoi in klinični razvoj, medtem ko je Asahi Glass odgovoren za proizvodni razvoj aktivne farmakološke sestavine.

antagonist receptorjev za angiotenzin II

Angiotenzin II je protein, ki povzroča povišanje krvnega pritiska, tako da krči krvne žile. Antagonist receptorjev za angiotenzin II krvni pritisk nadzira tako, da učinkuje na receptor za angiotenzin II

prostaglandin

prostaglandin je ena izmed številnih fiziološko aktivnih substanc, ki sodeluje pri večjem številu telesnih funkcij, na primer širjenju krvnih žil, nadzoru nad krvnim pritiskom ter širjenju in krčenju respiratornega sistema.

oftalmološka raztopina latanoprost 0,005% (latanoprost)

latanoprost je prostaglandinsko zdravilo za zmanjšanje intraokularnega pritiska pri glavkomu odprtega zakotja in očesni hipertenziji.

Oftalmološka raztopina timolol maleat 0,5% (timolol)

Timolol je beta-blokator za zmanjšanje intraokularnega pritiska pri glavkomu odprtega zakotja in očesni hipertenziji.

Mr. Masao Tanaka,

+81-6-6321-7007 email:

ir@santen.co.jp