O-STA

Velenje kandidat za nagrado zeleni list

30. maj 2022

Mestna občina Velenje se je zaradi uspešne okoljske sanacije v preteklosti in aktivnosti, ki jih na področju varstva okolja in ohranjanja narave izvajamo dandanes prijavila na razpis za podelitev naziva zeleni list. S to nagrado evropska komisija priznava pomembno vlogo, ki jo imajo lokalne skupnosti pri izboljšanju kakovosti okolja. Za nagrado zeleni list se poleg Velenja potegujejo tudi: Alytus (Litvija), Aulnay-sous-Bois (Francija), Bistriţa (Romunija), Elsinore (Danska), Errenteria (Španija), Garges-lès-Gonesse (Francija), Sisak (Hrvaška), Grevena (Grčija) in Treviso (Italija). Na podlagi preteklih izkušenj in prizadevanj, tako za okoljsko sanacijo kot tudi vzdrževanja dobre kakovosti okolja, verjamemo, da je Velenje primeren kandidat za nagrado zeleni list, saj smo že bili izbrani med 100 podnebno nevtralnih evropskih mest.

Naziv zelene prestolnice Evrope se vsako leto podeli evropskemu mestu z več kot 100.000 prebivalci, ki se je izkazalo za vodilno na področju okoljske, družbene in gospodarske trajnosti. V državah, kjer ni mest z več kot 100 000 prebivalci, se lahko prijavi največje mesto. Mesta, ki niso dovolj velika, da bi se potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope, lahko kandidirajo za evropski zeleni list (EGLA). Nagrada je namenjena mestom z 20.000 do 100.000 prebivalci, njen cilj pa je priznati in spodbujati prizadevanja teh mest za boljše okoljsko upravljanje in rezultate.

Nagrada Green Leaf Award (Zeleni list) je bila ustanovljena leta 2015 in izvira iz European Green Capital Award, podeljuje pa jo evropska komisija. Poudarja zelena dejanja in združuje cilje, ambicije Evropskega zelenega dogovora, iniciative The New European Bauhaus in Akcijskim načrtom za ničelno onesnaževanje. Je iniciativa za promocijo in nagrajevanje truda lokalnih skupnosti. EU Green Leaf award za 2022 sta prejela mesto Valongo iz Portugalske in mesto Winterswijk iz Nizozemske.

Cilji evropske nagrade Zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom.

Evropska mreža zelenih listov (EGLN) je mreža preteklih in sedanjih zmagovalcev evropskega zelenega lista in tistih, ki so uvrščeni v ožji izbor za nagrado, svojim članom možnost sodelovanja in izmenjave idej in izkušenj s kolegi iz drugih mestnih uprav, ki imajo podobno visoko raven ambicij in zavezanosti okolju.

Zmagovalec bo razglašen 27. oktobra na slovesnosti v Grenoblu, mestu v Franciji, ki je zelena prestolnica Evrope 2022.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje