O-STA

Telekom Slovenije uvaja podvojeno gigabitno hitrost 2 Gbit/s

Ljubljana, 30. maja - Telekom Slovenije je v začetku letošnjega maja svojim naročnikom na optičnem omrežju omogočil doseganje hitrosti 1 Gbit/s, sedaj pa je naredil naslednji korak in hitrosti še dodatno povečuje. Od danes dalje tako svojim obstoječim in novim naročnikom aktualnih fiksnih paketov v optičnem omrežju omogoča nadgradnjo hitrosti fiksnega interneta na 2 gigabita na sekundo (Gbit/s). Hkrati Telekom Slovenije na območju celotne Slovenije nadaljuje z aktivnostmi za nadgradnjo optičnega omrežja s tehnologijo XGS-PON, ki omogoča hitrosti do 10 Gbit/s. Trenutno Telekom Slovenije možnost priklopa na optično omrežje omogoča že več kot 424.000 oz. več kot polovici gospodinjstev v državi.

2 Gbit/s hitrost prenosa podatkov je zaenkrat na voljo predvsem v večjih krajih, sčasoma pa bodo na voljo vedno večjemu številu uporabnikov po vsej Sloveniji. Doplačilo za nadgradnjo hitrosti znaša 16 evrov v paketih NEO A, NEO B, NEO C, NEO Svet A, NEO Svet B. NEO Svet C, NEO SuperNet, Poslovni net, Poslovni duo in NEO poslovni. Nadgradnja hitrosti velja tudi v omrežjih OŠO (odprto širokopasovno omrežje), kjer so za to na voljo tehnične možnosti.

V omrežju Telekoma Slovenije uporabniki prenašajo vedno večje količine podatkov, zato je pomemben nenehen tehnološki razvoj ter uvajanje novosti. Da Telekomu Slovenije to uspeva, potrjuje zaupanje uporabnikov, ki ocenjujejo, da ima Telekom Slovenije najboljše mobilno in najboljše fiksno omrežje v Sloveniji. Ker količina prenesenih podatkov nenehno narašča, pri uporabnikih pa se povečujejo potrebe po visokih hitrostih podatkovnega prenosa, se razvoj na področju telekomunikacij ne ustavlja. Tako je Telekom Slovenije že leta 2020 uspešno testiral napredno tehnološko rešitev, ki uporabnikom na optičnem omrežju omogoča gigabitne povezave s hitrostjo do 10 Gbit/s, aktivnosti za nadgradnjo 10 Gbit/s XGS-PON optičnega omrežja na območju celotne Slovenije pa se nadaljujejo.

Telekom Slovenije upravlja največje in najsodobnejše dostopovno optično omrežje v državi, saj priklop nanj omogoča že več kot polovici slovenskih gospodinjstev. Zgolj v letu 2021 je priklop na optično omrežje omogočil dodatnim 42.150 gospodinjstvom. V zadnjih letih družba v nadgradnjo, širitev ter razvoj omrežja in IKT-infrastrukture letno namenja prek 100 milijonov evrov.

e@ e a TelekomSlovenije
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana, tel.: +386 1 234 10 00, www.telekom.si Viozna stevilka: 1/24624/00, Okrozno sodisée v Ljubljani, Osnovni kapital: 272.720.664,33 EUR, Matiéna Stevilka 5014018, Identifikacijska Stevilka za DDV: SI98511734